Finland Indexfond 20 år (kolumn 1/2018)
Den här kolumnen, av verkställande direktör Ari Kaaro, är skriven för och publicerad i Seligson & Co Fondbolags Kvartalsrapport, som skickas ut till våra kunder. Det övriga innehållet i kvartalsrapporten är på finska.
Den 1 april 1998 startades en för Finland ny typ av placeringsfond av ett ungt fondbolag vid namn Seligson & Co. Den skulle placera i bolag noterade på börsen i Helsingfors, men dess portföljförvaltare skulle inte aktivt följa med börsens bolag och välja och vraka mellan dem. Portföljförvaltaren skulle inte heller ta ställning till
om fonden ibland skulle ha mindre aktier och mera kontanter på grund av oroligt marknadsläge eller i väntan på lockande köptillfällen.
Nej, den nya fonden skulle enbart passivt följa ett mekaniskt kalkylerat index och placera precis så som indexets konstruktion dikterade. Den skulle också vara så gott som helt investerad i aktier i alla lägen.
I den tidens placeringsmiljö lät det säkert för många som ett aprilskämt. De som följde internationella fondmarknader visste att dylika fonder redan länge funnits i USA och även i Sverige, men i fonddiskussioner i Finland hade man knappt nämnt begreppet.
En Finland-specifik sökning med Google och Språkbanken hittar bara ett tjugotal hänvisningar till indexfond/indeksirahasto från 1990-talet. En motsvarande sökning i Sverige ger 25 stycken enbart för år 1997.
Den nya fondens första år kan knappast kallas lysande. I slutet av 1998 hade Seligson & Co FOX indexfond, som sedermera skulle döpas om till Finland Indexfond, tillgångar för 35,5 miljoner mark och endast 77 andelsägare. Bättre skulle det bli, men det gick ganska långsamt som grafen nedan visar.
Den stora brytningspunkten var finanskrisen 2008, trots att fonden inte klarade sig speciellt bra i krisårets turbulens. Knappast skulle den ens ha kunnat göra det. Många av de aktiva fonderna hade mycket mera kontanter jämfört med en fullt investerad indexfond.
En möjlig förklaring till den ökande populariteten just då är att många investerare lär ha blivit besvikna på att deras aktiva förvaltare inte kunnat undvika stora förluster i samband med finanskrisen, trots sina relativt höga förvaltningsarvoden. En kraftig nedgång väckte många till att fundera mera noggrant på sina placeringar.
Finanskrisens ”larmklocka” kan helt allmänt ha bidragit till att många placerare tog budskapet om passiva alternativ med rimliga kostnader mer på allvar. De som började läsa på hittade hastigt så gott som enhälligt stöd för indexfonder hos opartiska akademiska forskare och placeringsexperter som inte hade som sitt jobb att sälja aktivt förvaltade produkter.
Lever med marknaden
Både fonden och den finska aktiemarknaden har förändrats under de tjugo åren som gått. Fonden började följa ett index som hette FOX, men som snart ändrade sitt namn till HEX25 och sedan till det nuvarande OMX Helsinki 25.
På våren 2002 grundade Seligson & Co Finlands första börshandlade fond, OMX Helsinki 25 ETF, som också skulle följa samma index (p.g.a. av specifikationer från börsen som var initiativtagaren till att skapa en börshandlad fond även till Finland).
För att erbjuda mera differentierade alternativ till våra kunder ändrade vi indexet för Finland Indexfonden till Helsinki Benchmark 1.7.2005. Av det nya indexet fanns det också en version som beaktade dividendernas inverkan, vilket motsvarade utvecklingen av fondens tillväxtandelar
bättre än prisindexet HEX25.
I början av 2008 startade vi en process för att konvertera alla våra geografiskt definierade indexfonder så att de följer index till vilka bolag väljs med hjälp av hållbarhetskriterier. Dessa beaktar hur bolagen sköter sina miljö- och samhällsansvar och riskhantering samt hur väl den administrativa bolagsstyrningen sköts.
Konverteringen av Finland Indexfond skedde först ett par år efter att de kontinentalt definierade fonderna Europa, Nordamerika och Asien konverterats, eftersom något Finland-specifikt index med hållbarhetskriterier inte existerade. NasdaqOMX lanserade ett sådant, och sedan 11.3.2011 har Finland Indexfond följt OMX Sustainability Finland Index.
Många av de stora förändringarna på den finska aktiemarknaden under de senaste 20 åren har att göra med Nokia. När det på riktigt begav sig för bolaget, i slutet av år 2000, motsvarade Nokia nästan tre fjärdedelar av börsens marknadsvärde.
Så småningom kom andelen ner: till hälften under 2002 och till en tredjedel 2004. Efter att iPhone och Androidtelefonerna började dominera mobilmarknaden från och med 2007 kom Nokia ända ner bland ”vanliga” bolag och Sampo, Fortum och Kone kilade förbi i marknadsvärde.
För Finland Indexfonds del har Nokias kurstoppar och dalgångar varit en aning mindre dramatiska. Detta beror på diversifieringsreglerna för både indexet och själva fonden. När fonden startade var den största möjliga indexvikten för ett enskilt bolag 20 %, men sedan augusti 2001 har det varit 10 %.
Mellan indexets viktuppdateringar, vilka sker en gång per kvartal, kan ett bolag fortfarande tillfälligt överstiga 10 % p.g.a. att indexfonderna får avvika en del från den minimidiversifiering som gäller för andra fonder.
Tack för uppmärksamheten!
Som för att fira 20-årsjubileet för Finland Indexfond valde placeringsinformationsbolaget Morningstar den till bästa Finlandfond nu i mars.
Vi tackar för äran även om vi betraktar fondutmärkelser som baserar sig på historiska siffror närmast som underhållning. De säger ingenting om kommande framgångar och är inte något överlägset urvalskriterium för placeraringsbeslut. Det samma gäller så gott som samtliga listor över ”bästa fonder”.
Ett pris som detta kan kanske ändå indikera att Finland Indexfond trots sin ålder inte är föråldrad. Den ändras automatiskt i takt med sin underliggande marknad och annars så lite som möjligt.
Den ska även i fortsättningen vara ett bra verktyg för långsiktiga placerare som vill få en väldiversifierad portfölj med finska aktier till en rimlig kostnad. Varken mer eller mindre – enkelt är effektivt.