Miksi passiivinen olisi parempi?
Markkinoitte passiivisia rahastoja. Osaatteko tiivistää ihan lyhyesti miksi ne olisivat parempi vaihtoehto kuin ammattilaisten aktiivisesti hoitamat rahastot?
Kyllä kiitos. Esimerkiksi seuraavalla kuuden kohdan päättelyketjulla.
- Kaikkien sijoittajien yhdessä saama tuotto on yhtä kuin markkinatuotto miinus sijoittamisen kulut.
- Passiiviset sijoittajat saavat markkinatuoton miinus sijoittamisen kulut.
– Koska he eivät tee markkinapainoista poikkeavia aktiivisia valintoja – tai yleensä ainakaan merkittävästi poikkeavia…
- Kaikkien aktiivistenkin sijoittajien yhdessä saama tuotto on yhtä kuin markkinatuotto miinus sijoittamisen kulut.
– Koska markkinatuotto muodostuu erilaisten toisilleen vastakkaisten aktiivisten valintojen kautta.
- Aktiivisten sijoittajien kulut- esim. hallinnointipalkkiot, kaupankäynnin kustannukset, valuutanvaihtokulut, jne. – ovat keskimäärin suuremmat kuin passiivisten sijoittajien kulut. Passiivisten sijoittajien tuotto kulujen jälkeen on siten parempi.
- Osa aktiivisista sijoittajista, esim. rahastoista, voittaa markkinatuoton millä tahansa aikavälillä, mutta etukäteen ei voi tietää ketkä tai mitkä.
– Esim. historiallinen toteutunut tuotto ei sitä ainakaan kerro…
- Ajan myötä aktiivisten sijoittajien korkeammat kulut johtavat siihen, että yhä pienempi osa heistä voittaa markkinatuoton.
– Ja ne, jotka epäonnistuvat, häviävät markkinatuotolle yhä pahemmin. Rahastomaailmassa häviäjärahastot yleensä sulautetaan toisiin tai lopetetaan eli siivotaan pois rumentamasta tilastoja.
Passiivinen sijoittaminen on siten tapa vähentää sijoittamisen kustannuksia ja aktiivisten valintojen epäonnistumisen riskiä. Se sopii erityisesti pitkäjänteiseen sijoittamiseen.
Aktiivinen taas on järkevää valinta, jos erityisesti luottaa salkunhoitajaan ja rahaston tyyli sopii oman salkun kokonaisuuteen. Valinnan ei tarvitse olla joko/tai, vaan molempia voi hyvin olla samassa salkussa.
Aiheesta lisää esimerkiksi täältä.
Ari Kaaro
PS. Kyllä passiivisiakin rahastoja hoitavat alan ammattilaiset. Heidän huomionsa polttopisteessä on kuitenkin rahastolle sovitun sijoituspolitiikan ylläpito ja sijoittamisen kustannusten minimointi. Ei siis se, että he pyrkisivät arvioimaan kerta toisensa jälkeen muita ammattilaisia etevämmin, mitkä osakkeet mahdollisesti kehittyisivät yleismarkkinaa paremmin tulevaisuudessa.