Ohjeita kuolinpesän asioita hoitavalle  keyboard_arrow_down

Ohjeita kuolinpesän asioita hoitavalle

Tämän ohjeen on tarkoitus auttaa läheisiä kuolinpesään liittyvien asioiden hoitamisessa Seligson & Co Rahastoyhtiössä (myöhemmin ”Rahastoyhtiö”), eikä tämän ohjeen pohjalta tule laatia tai tehdä oikeudellisia asiakirjoja tai toimenpiteitä. Alla olemme listanneet muutamia käytännön ohjeita.

Tutustuthan myös ohjeeseen Kuolinpesän yleisimmät asiakirjat.

Kuolinpesän asiointi Rahastoyhtiössä

Omaisten tulee ilmoittaa kuolemantapauksesta suoraan Rahastoyhtiölle asiakastietojen päivittämiseksi. Kaikki vainajan antamat valtuutukset päättyvät sen jälkeen, kun Rahastoyhtiö on vastaanottanut tiedon kuolemantapauksesta, ja kuolinpesän tulee päivittää mahdolliset valtuutukset ajantasalle. Vainajan asiakkuus jatkuu pesänjakoon asti kuolinpesän asiakkuutena. Omaisten/pesän osakkaiden on hyvä tarkistaa vainajan verkkopankissa tekemät mahdolliset toistuvat merkintämaksut ja lopettaa ne.

Asiakkaan kuoltua hänen omaisuutensa siirtyy kuolinpesälle. Pesän osakkaat päättävät lain mukaan yhdessä kuolinpesän asioista ja kullakin pesän osakkaalla on oikeus saada yksin perunkirjoitusta varten salkkuraportit vainajan varallisuudesta kuolinpäivältä. Lisäksi osakkaalla on oikeus saada yksin tietoja vainajan sijoitusten tilanteesta kuolinpäivältä sekä sen jälkeiseltä ajalta. Pesän osakas voi osoittaa oikeutensa toimittamalla kopion virkatodistuksesta, josta hänen asema kuolinpesän osakkaana käy ilmi. Ellei virkatodistuksia ole vielä hankittu, Rahastoyhtiö tarkistaa asiakkaan kuolinpäivän Digi- ja väestötietovirastosta (DVV) ja perunkirjoitusta varten tarvittava salkkuraportti toimitetaan vainajan kotiosoitteeseen.

Muissa kuin edellä mainituissa asioissa, joita jokainen pesän osakas voi yksin hoitaa, on kuolinpesän osakkaiden joko asioitava yhdessä Rahastoyhtiössä tai valtuutettava valitsemansa henkilö yksilöidyllä valtakirjalla asioimaan Rahastoyhtiön kanssa. Valtakirjasta tulee käydä selkeästi ilmi mitä toimenpiteitä valtuutettu on valtuutuksen nojalla oikeutettu tekemään. Osakkailla on myös oikeus hakea tuomioistuimelta pesänselvittäjän määräämistä kuolinpesään. Mikäli tuomioistuin määrää kuolinpesään pesänselvittäjän, on ainoastaan hänellä oikeus hoitaa kuolinpesän asioita Rahastoyhtiön kanssa.

Perunkirjoituksen jälkeen

Kun perunkirjoitus on tehty, tulee kopio perukirjasta liitteineen toimittaa Rahastoyhtiöön. Ellei perukirjaa ole rekisteröity maistraatissa, jolloin se toimii virallisena osakasluettelona, tarvitaan myös kopiot vainajan katkeamattomasta virkatodistuksesta 15 ikävuodesta alkaen. Lisäksi kaikista kuolinpesän osakkaista tarvitaan täytetty perustietolomake. Poikkeuksena tähän on osakas, joka on myös Rahastoyhtiön asiakas ja hänen asiakastietonsa on päivitetty.

Kaikki asiakirjat voi toimittaa Rahastoyhtiöön henkilökohtaisesti, postitse tai skannattuina. Mikäli asiakirjat halutaan toimittaa sähköpostilla, on lähettäjän hyvä huomioida tietoturva-asiat henkilötietoja sähköpostitse lähetettäessä.

Postiosoite kuolinpesän asiakirjojen toimittamiseen:

Seligson & Co Rahastoyhtiö Oyj
Erottajankatu 1-3 A
FI-00130 Helsinki

Sähköposti: 

Kuolinpesän jako

Kuolinpesän varat jaetaan ja/tai siirretään perinnönjakosopimuksen perusteella. Mikäli perijä haluaa siirtää perimänsä rahasto-osuudet, mutta ei entuudestaan ole Rahastoyhtiön asiakas, on hänen ennen rahasto-osuuksien siirtoa avata asiakkuus Rahastoyhtiössä. Asiakkuuden avaus onnistuu verkkopankkitunnuksilla www.seligson.fi-sivujen kautta kohdassa Asiakkaaksi.

Uuden asiakkuuden avaaminen kuolinpesälle

Mikäli kuolinpesä haluaa avata asiakkuuden Rahastoyhtiöön, niin kuolinpesän tulee toimittaa seuraavat asiakirjat:

  • Täytetty ja allekirjoitettu kuolinpesän asiakastietolomake. Asiakastietolomakkeen saa pytämällä asiakaspalvelustamme.
  • Perukirja liitteineen.
  • Vainajan sukuselvitys katkeamattomana 15 ikävuodesta alkaen, mikäli perukirjan osakastietoja ei ole vahvistettu Digi- ja väestötietovirastossa (DVV).
  • Mahdollinen valtakirja kuolinpesän omistusten hoitamiseen.
  • Tiedot kaikista kuolinpesän osakkaista (nimi, henkilötunnus, asuinosoite, verotusmaa, kansalaisuus (ja mahdollinen kaksoiskansalaisuus) sekä tieto mahdollisesta poliittisesta vaikutusvaltaisuudesta (PEP))
  • Kopio valtuutetun voimassa olevasta passista tai EU-maan myöntämästä henkilötodistuksesta, mikäli valtuutetulla on suomalainen henkilötunnus. Jos valtuutetulla ei ole suomalaista henkilötunnusta, on Rahastoyhtiölle toimitettava notarisoitu kopio valtuutetun voimassa olevasta passista tai EU-maan myöntämästä henkilökortista. Mikäli valtuutettua ei ole, tarvitaan kopio kaikkien kuolinpesän osakkaiden voimassa olevasta passista tai EU-maan henkilökortista.Mikäli osakkaalla ei ole suomalaista henkilötunnusta, tarvitaan notarisoitu kopio osakkaan voimassa olevasta passista tai EU-maan myöntämästä henkilökortista.