Työkaluja muualta  keyboard_arrow_down

Työkaluja muualta

Erilaisia sijoitus- ja rahastotyökaluja ja laskureita on internetissä siellä täällä, mutta niiden laatu ja hyödyllisyys vaihtelee suuresti.

Ainakin seuraavat kolme ovat sellaisia, joista voi olla hyötyä myös suomalainen yksityissijoittajan sijoitussuunnittelussa.

  • Rahastoraportti. Suomalaisen rahastosijoittajan parhaita tietolähteitä on Suomen Sijoitutkimus Oy:n koostama Rahastoraporttiarkisto. Siinä käydään läpi Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen yksityiskohtaiset tiedot aina vuodesta 1997 alkaen.Rahastoraportin avulla sijoittaja voi esimerkiksi kysyä itseltään, että jos olisin sijoittanut tasan kymmenen vuotta sitten ja nähnyt rahastoista silloin saatavilla olevat tiedot (mm. tuottohistorian ja kulut), niin mitä olisin valinnut? Uusimman rahastoraportin avulla voi sitten tarkistaa miten hyvin valinnat olisivat onnistuneet.
  • Morningstar. Maailman suurimman rahastotietoyrityksen Morningstarin tietokanta kattaa muutkin kuin suomalaiset rahastot. Sen avulla ei kuitenkaan voi tehdä samanlaisia historiallisia simulaatioita kuin rahastoraportilla. Morningstar julkaisee myös tunnettua viisiportaista rahastojen tähtiluokitusta. Sen ja muiden luokitusten ansioita käydään läpi esim. täällä ja täällä.
  • IFA Risk Capacity Survey. Amerikkalaisen Index Fund Advisors -yhtiön työkalu sijoittajan riskitason mittaamiseksi on yksi parhaita, parempi kuin monilla niin sanotuilla sijoitusroboteilla. Vaikka IFA:n sijoitusvaihtoehdot eivät ole täsmälleen samoja kuin Suomessa on tarjolla, voi sen avulla hyvin käydä läpi niitä asioita, joita oman riskitason miettimisessä voi tulla vastaan.