Vko 47/20: Vertailuindeksi/merkintä
Salkunhoitajalta: Vertailuindeksi muuttuu
Helsingin pörssi ilmoitti lokakuun lopussa muuttavansa painorajoitetun yleisindeksin (OMXH CAP GI) laskentatapaa. Phoebuksen vertailuindeksi on 60% OMXH CAP GI ja 40% MSCI All Country World Net Return –indeksi (euroissa), joten muutos vaikuttaa myös Phoebukseen. Tosin ei kovin merkittävästi.
Tähän sakka painorajoitettua yleisindeksiä (joka tunnetaan myös portfolioindeksinä) on laskettu kunkin yhtiön markkina-arvon perusteella kuitenkin siten, että yhden yhtiön maksimipaino on 10% indeksistä. Sen ylittävien yhtiöiden paino siis lasketaan 10%:iin, joka samalla nostaa kaikkien muiden yhtiöiden painoa hieman.
Joulukuun alusta yksittäisen yhtiön paino laskee 7%:iin (neljännesvuosittaisissa indeksitarkasteluissa; niiden välillä se saa nousta korkeintaan 10%:iin) ja niiden yhtiöiden, joiden paino ylittää 4,5% yhteispaino saa olla korkeintaan 36%.
Muutoksella pyritään siihen, että aktiiviset salkunhoitajat voisivat ylipainottaa myös suuria yhtiöitä. Tavallisten (UCITS-) sijoitusrahastojen säännöt kun määräävät, että mikään osake ei saa ylittää 10% rahaston arvosta eikä niiden yhtiöiden, joiden paino ylittää 5% yhteinen paino saa ylittää 40% rahastosta.
Kun Helsingin pörssi on hyvin suuryhtiöpainotteinen ja kun suuryhtiöt ovat paria viime vuotta lukuun ottamatta kauan kehittyneet pienyhtiöitä paremmin ymmärrän hyvin, että aktiivisten rahastojen taholta on tullut tämän suuntaisia pyyntöjä. Phoebuksella sen sijaan ei ole aiemminkaan ollut vastaavaa ongelmaa yhdistelmävertailuindeksistämme johtuen (suurimpien suomalaisten yhtiöiden paino vertailuindeksissämme on ollut 6%, joten olisin halutessani voinut ylipainottaa niitä ennenkin).
Otsikkoni on sikäli harhaanjohtava, että minä en siis ole muuttamassa vertailuindeksiä. Mutta pörssin uusi määritelmä tarkoittaa, että suurimpien suomalaisten yhtiöiden paino vertailuindeksissämme tulee jatkossa olemaan vähän aiempaa pienempi. Se koskee 7% säännön takia Nordean, Nesteen, Koneen, Nokian ja Sammon painoa, sekä 4,5% säännön takia Fortumin, UPM-Kymmenen, Stora Enson ja Keskon painoa. Kaikkien muiden yhtiöiden paino nousee reilulla kolmanneksella nykyisestä. Mutta sillä tuskin on kovin suurta vaikutusta siihen, miten vertailuindeksimme kehittyy.
Muistan jostain lukeneeni, että LähiTapiola olisi tehnyt merkittävän sijoituksen Phoebus rahastoon. Onko tämä muistikuvani oikein ja sikäli kun on, aiheuttaako tämä sinulle tarvetta hankkia uusia omistuksia (vaikka sopivaa ostettavaa ei ehkä juuri nyt löytyisi), jotta käteiskassa ei kasva liian suureksi?
Muistat oikein (mainitsin asian lyhyesti viikon 43/20 blogissa) ja kun katsot Sijoitustutkimuksen Rahastoraporttia lokakuulta näet, että Phoebus sai lokakuussa hieman yli 15 miljoonaa euroa uutta rahaa. Volyymi siis kasvoi neljänneksen.
Lisäraha ei kuitenkaan tarkoita, että minun pitäisi välttämättä löytää uusia yhtiöitä. Salkussamme on 26 eri yhtiön osakkeita ja merkintärahoilla ostin lisää 23 yhtiön osakkeita. Ainoat joita en ostanut olivat Vaisala, Konecranes ja Oriola.
Vaisalaa en lisännyt, koska yhtiön paino oli hyvän kurssikehityksen ansiosta noussut mielestäni turhankin suureksi, kun huomioidaan osakkeen huono likviditeetti. Konecranesia en ainakaan tässä vaiheessa ostanut, koska haluan ensin miettiä mitä suunniteltu fuusio Cargotecin kanssa tarkoittaa. Ja Oriolaa en ostanut, koska yhtiön liiketoiminnan huono kehitys viime vuosina on ollut minulle pettymys.
Ostojen jälkeen Phoebuksen kassa on nyt 7,0% rahaston arvosta. Se on vielä hieman liikaa, koska halusin säästää vähän ”kuivaa ruutia” ja koska en rahaston hajautussääntöjen vuoksi halunnut nostaa kovin monen yhtiön painoa lähelle 5% rahastosta tai sen yli. Mutta hienosäätöjen jälkeen tulen piakkoin saamaan kassan normaalimmaksi, eikä se edellytä uusien sijoituskohteiden löytämistä.
Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 4. joulukuuta.
PhoebusBlogista
Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,
Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.
Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”
Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.
Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.
Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.
Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.
Ystävällisin terveisin,
Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja