Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 45/23: Kasvupotentiaali?

Phoebus   |     9.11.2023   
  1. Kasvupotentiaali on yksi viidestä Phoebuksen sijoituskohteiden valintatekijästä. Rahastosta löytyy yhtiöitä jotka ovat kasvaneet varsin vauhdikkaasti, mutta joukossa on myös huomattavasti vaatimattomammin kasvaneita yhtiöitä. Miten tästä eteenpäin? Millä Phoebuksen yhtiöllä on mielestäsi seuraavien 10-20 vuoden aikana eniten kasvupotentiaalia? Mitkä tulevat olemaan rauhallisempia kasvajia?

Mielenkiintoinen kysymys!

Kasvu voi luoda arvoa mutta se edellyttää, että kasvu on kannattavaa. Siksi en esimerkiksi pidä yritysostojen kautta tulevaa kasvua aitona, koska ostava yhtiö maksaa usein enemmän kuin saa, jolloin yrityskauppa ei luo arvoa, vaan tuhoaa sitä.

Sen sijaan ”aito kasvu”, siis yleensä markkinaosuuden kasvu, luo usein arvoa, jos vain yhtiön toiminta on kannattavaa. Monet lokeroivat minut arvo- eikä kasvusijoittajaksi, mutta jako on minusta keinotekoinen. Kaikki sijoittaminen on lopulta ”arvosijoittamista” – jos ei rahoillaan saa vähintään saman verran arvoa kuin maksaa, kyse ei ole sijoittamisesta vaan keinottelusta. Arvostan kasvua, kunhan se on kannattavaa ja suurempaa kuin osakekurssin edellyttämä odotus kasvusta.

Lisäksi pitää olla tarkkana, kun puhuu kasvusta. Kasvaako vaikka Fortum sen takia, että sähkön hinta nousee, jos myyty sähkön määrä ei kasva? Tai kasvaako vaikka Handelsbanken sen takia, että korkokate kasvaa kun korot ovat korkeammalla? Tai Sandvik (kruunuissa) sen takia, että Ruotsin kruunun kurssi laskee? Minusta mikään niistä ei ole aitoa kasvua. Ainoastaan hintaheilahtelua.

Samoin pitää syklisissä yhtiöissä olla tarkkana sen suhteen, mikä on aitoa kasvua ja mikä osa kasvusta (tai taantumisesta) johtuu vain suhdanteista. Tällaisia ovat meillä muun muassa John Deere, Konecranes ja Sandvik.

– – –

Entä sitten aito kasvu?

Kasvu vaihtelee tietysti vuodesta toiseen ja erityisesti pandemia sekoitti monien yhtiöiden kasvukäyriä joko positiivisesti (kuten Tikkurilassa) tai negatiivisesti (kuten H&M:ssä). Jotta saisimme oikeahkon kuvan, vertailen siksi kasvua jaksolla 2017-2022.

Kymmenen yhtiöistämme on tällä jaksolla erottunut edukseen. Liikevaihdon kasvulla mitattuna Tractor Supply (+96%), Progressive (+91%), TFF Group (+79%), Costco (+76%), O’Reilly (+61%), Fastenal (+59%), Vaisala (+55%), Brembo (+47%), Air Liquide (+47%) ja Givaudan (+41%).

Näistä toki Air Liquiden liikevaihto hyötyi viime vuoden lopun korkeista maakaasun hinnoista, jotka eivät vaikuta kannattavuuteen ja ilman niitä kasvu olisi ollut noin +23%. ADP:n (+35%) aito kasvu on siis korkeampi, varsinkin kun sen suuret asiakasvarat alkoivat vasta tänä vuonna kunnolla kerryttää korkotuloja.

Kaikki ovat kasvaneet lähinnä orgaanisesti. TFF toki osin yritysostoin ja paljon siksi, että se päätti laajentua bourbontynnyreihin, joten siltä en odottaisi jatkossa samankaltaista orgaanista kasvua. Muiden kasvun jatkolle en näe esteitä.

Progressive jatkaa markkinaosuuksien kasvattamista, vakuutusten määrä on samalla jaksolla kasvanut +50%, joten kyse ei ole hinnoittelusta. Sama pätee nähdäkseni O’Reillyyn ja Fastenaliin. Tractor Supply on onnistunut siirtymään enemmän nettiin, kun myymälöiden määrä on jaksolla kasvanut vain +11% kuten myös Costco, jonka myymälöiden määrä on kasvanut +14%. Costcon lukuja korkeampi bensan hinta on toki jonkin verran avittanut, joka ei ole oikeaa kasvua (kuten eivät Vaisalan yritysostot).

Myös Deere (+61%) ja Sandvik (+45%) ovat kasvaneet hyvin, mutta suhdanteet vaikeuttavat Deeren ”aidon kasvun” arviointia ja Sandvikin osalta sekä Ruotsin kruunun heikkous että lukuisat pienet yritysostot ovat lisänneet kasvua kruunuissa.

Muiden neljäntoista yhtiöidemme kasvu on ollut vaisumpi, tai rakennemuutosten ja hintaheilahtelujen takia vaikeammin hahmoteltavissa. Huippukasvajia en mistään niistä odota jatkossakaan. Puolet yhtiöistämme kasvavat siis aika reippaasti ja puolet ei.

– – –

Kasvu ei ole itseisarvo. Myös huonommin kasvava yhtiö, joka on tasaisen kannattava voi olla hyvä sijoitus, jos se on riittävän halpa. Tai jopa vähemmän tasaisen kannattava yhtiö. Jälkimmäisiä en tietoisesti osta, mutta joskus virheistäni tulee sellaisia, kuten vaikkapa Exel, Oriola, H&M, Harley-Davidson, HHLA ja Strategic Education.

Ennen kaikkea kasvua ei pidä yliarvostaa, koska se voi johtaa suuriin tappioihin. Opetusesimerkkinä käy vaikkapa maksupalveluyhtiö Paypal. Hieman yksinkertaistettuna se on postilaatikko, jonne ostaja ja myyjä tallettavat luottokorttinsa, jotta heidän ei tarvitsisi antaa niitä toisilleen. Laatikko vaatii toki pankkitoimiluvan. Olen joskus miettinyt yhtiötä sijoituksena, mutta en ole nähnyt sen arvoa.

Yhtiönä PayPal on kehittynyt hyvin. Viidessä vuodessa sen oikaistu osakekohtainen tulos on vähän yli kaksinkertaistunut. Samalla kuitenkin osake on laskenut -40%, koska arvostus oli silloin P/E 35x ja se on nyt P/E 10x. Korkeimmillaan osake kävi pari vuotta sitten, kun teknologiabuumi ja myös ”finanssiteknologian” buumi olivat korkeimmillaan. Arvostus oli silloin peräti P/E 64x. Sen jälkeen tulos on kyllä edelleen kasvanut +5%, mutta osake on laskenut peräti -83%.

Kasvu ei siis itsessään tee autuaaksi. Se voi olla oikein hyvä asia, jos sen arvo ei täysimääräisesti näy osakkeen hinnassa. Tai se voi olla hyvinkin vaarallinen asia, jos odotukset tulevasta kasvusta näkyvät liiallisesti osakkeen hinnassa.

Haen itse mielelläni aliarvostettua kasvua. Avainsana on ”aliarvostettu”.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 24. marraskuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja