Vko 44/19: Omat sijoitukset / yhtiöX
Milloin itse olet viimeksi lisännyt sijoituksiasi Phoebus rahastossa?
Jos ei lasketa niitä pieniä lisäosuuksia, joita saan jatkuvasti suurasiakasalennuksena (suurasiakashinnastomme mukaan) olen viimeksi suoraan itse hankkinut Phoebusta 11.4.2003 (sitä ennen 24.10.2001 ja 10.10.2001). Lisäksi hankin Phoebusta erään eläkevakuutukseni kautta 3.4.2002.
Vastaavasti olen viimeksi lunastanut Phoebuksen osuuksia 3.5.2010 (sitä ennen 31.3.2010 ja 20.1.2009). Lunastukset edustivat yhteensä vajaan viidenneksen silloisesta omistuksestani.
Lunastukset tai merkintöjen puute eivät johdu markkinanäkemyksistä, vaan muusta rahankäytöstäni. Säästöni ovat viime vuosina kohdistuneet lähinnä varakassan kasvattamiseen ja esimerkiksi Seligson & Co:n lisäosakkeiden hankintaan.
Listattuja osakkeita omistan vain Phoebuksen kautta. Jos keksin niin hyvän sijoituksen, että haluan sen itse ostaa, miksi en ostaisi sitä Phoebukseen? Tässä kohtaa tosin neuvoisin, että ”älkää tehkö kuten minä teen, vaan tehkää kuten sanon”. Phoebus ei ole kovin hyvin hajautettu rahasto, eikä sitä ole suunniteltu kenenkään salkun ainoaksi omistukseksi, vaan salkun pääosa kannattaa rakentaa laajemmin hajautettujen kustannustehokkaiden (indeksi)rahastojen avulla. Minä olen poikkeus: Jos en luottaisi itseeni salkunhoitajana, miksi kukaan muukaan minuun luottaisi?
Minulla on toki muitakin omistuksia kuin listattuja osakkeita, joten en minäkään ole täysin Phoebuksen varassa.
Omistan tällä hetkellä 8,67% rahastosta, josta kaksi kolmasosaa suoraan ja kolmasosa vakuutuksen kautta. Olen siten Phoebuksen suurin asiakas. Se on minusta hyvä tilanne koska, jos salkunhoito menisi täysin metsään, kärsisin ainakin siitä eniten itse.
Minua kiinnostaisi kuulla, voisiko Harvia olla mielestäsi Phoebukseen sopiva ja/tai kiinnostava sijoituskohde?
Harvia on yksi nistä yli 40.000 pörssilistatuista yhtiöistä, joita en lainkaan tunne. Siksi en valitettavasti osaa vastata.
Olet toki oikeilla jäljillä. Harvia on oman alansa vahvimpia yhtiöitä ja sen kannattavuus on pitkään ollut hyvä. Siten sen voisi hyvin ajatella sopivan Phoebuksen filosofiaan.
On kaksi syytä, miksi en ole yhtiötä tarkemmin miettinyt. Tärkein syy on, että en kovin mielelläni sijoita pääomasijoittajien pörssiin tuomiin yhtiöihin. Niiden kirjanpito on yleensä pääomasijoittajan toimesta viritetty aika aggressiiviseksi (itse suosin konservatiivista kirjanpitoa) ja niitä on usein yritetty ”laittaa pörssikuntoon” esimerkiksi jonkin ison yritysoston avulla. Monesti niillä on myös paljon velkaa.
Minulla ei ole asiasta tilastoja, mutta näppituntumalla pääomasijoittajien yhtiöiden listautumiset epäonnistuvat siksi useammin kuin tavallisten yhtiöiden listautumiset (jotka nekin pääosin epäonnistuvat). Tulokset toki vaihtelevat paljon eri pääomasijoittajien välillä. Onhan salkussamme tällä hetkellä Sponsor Capitalin ennen omistama Exel Composites sekä IK Investin ennen omistama Konecranes. Molempien listautumisesta on tosin kulunut kauan mutta asiaan vaikuttaa sekin, että arvostan sekä Sponsoria että IK:ta.
Toinen Harvialle erityinen syy, miksi en ole yhtiötä katsonut, on tiedottamisen hoito listautumisen alla. Helmikuun 22. päivänä 2018 toimitusjohtaja kertoi Kauppalehdelle, että yhtiö ei ole listautumassa ja 5.3.2018 yhtiö tiedotti listautuvansa. Ymmärrän toki, että keskeneräisistä asioista ei voi puhua, mutta episodi ei ainakaan lisännyt luottamustani yhtiön tiedottamisen avoimuuteen.
Syyt saattavat tuntua aika vähäpätöisiltä. Mutta pitää huomata, että maailmassa tosiaan on yli 40.000 listattua yhtiötä, joista omistamme vain 26, joten vaihtoehtoja riittää. Kynnykseni hylätä jokin yhtiö on siksi erittäin matala. Enkä etsi meille jatkuvasti uusia yhtiöitä, kun nykyisetkin ovat (pääosin) ihan hyviä. En pyri Phoebuksessa laajaan hajautukseen, vaan pyrin ymmärtämään yhtiöitämme mahdollisimman hyvin.
Olen joskus kauan sitten ennen Phoebusta itse omistanut Saunatecin, eli nykyisen TylöHelon osakkeita, kun yhtiö vielä oli pörssissä. Harvia vaikuttaa olevan selvästi parempi yhtiö. Joten, kuten alussa sanoin, olet kyllä sisäistänyt Phoebuksen sijoitusfilosofian poikkeuksellisen hyvin. Mutta Harvia ei taustansa takia ole meille ajankohtainen ainakaan juuri nyt.
Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 15. marraskuuta.
PhoebusBlogista
Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,
Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.
Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”
Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.
Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.
Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.
Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.
Ystävällisin terveisin,
Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja