Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 18/19: Jatkuvuus/yhtiöX

Phoebus   |     3.5.2019   
  1. Olet luotsannut Phoebusta alusta alkaen 18 vuotta. Tämä on mitä ilmeisimmin hyvä asia, mutta vieläkö riittää vääntöä vähintään toiset 18 vuotta? Onko näköpiirissä salkunhoitajan vaihtumista tai rahaston lakkauttamista/sulautumista toiseen rahastoon?

Kysymys on hyvä ja se toistuu säännöllisesti. Vastasin siihen viimeksi reilu vuosi sitten viikon 06/18 blogissa ja siitä löytyy linkit aiempiin samaa teemaa koskeneisiin vastauksiin. Minulla ei ole aiheesta uutta sanottavaa, mutta toistan lyhyesti pääkohdat.

– – –

Kun jossain vaiheessa päätän (tai joku päättää puolestani), että en enää hoida Phoebusta on kolme vaihtoehtoa, kuten itsekin toteat. Voimme palkata jonkun toisen henkilön salkunhoitajaksi, voimme fuusioida Phoebuksen johonkin toiseen rahastoon tai voimme lakkauttaa rahaston. Kaikissa tapauksissa sijoittajan on siinä kohtaa tehtävä uusi päätös varojensa sijoittamisesta.

Jos aktiivisen rahaston salkunhoitaja (tai osa salkunhoitotiimistä) vaihtuu, rahaston luonne muuttuu aina, koska jokaisella on oma sijoitustyylinsä. Siksi sijoittajan on salkunhoitajan vaihtuessa syytä tarkkaan miettiä, ”ostaako” uuden salkunhoitajan hoitamaa rahastoa (siis pitääkö rahansa rahastossa) vaiko ei. Tätä taustaa vasten on hieman ihmeellistä, ettei tiedottamiseen salkunhoitajan vaihtumisesta kiinnitetä enempää huomiota (kun paljon vähäpätöisempiä asioita säännellään tarkasti).

Sama pätee, jos rahasto fuusioidaan toiseen. Sellaisia tilanteita sentään säännellään jo nyt tarkasti, eikä valvoja yleensä anna lupaa täysin vaihtaa sijoitusavaruutta tai –riskejä.

Itsestään selvää on, että sijoittajan pitää tehdä uusi sijoituspäätös, jos rahasto lakkautetaan. Hänhän saa silloin rahansa takaisin pankkitililleen.

Moni kokee epävarmuuden rahastojen jatkuvuudesta ongelmana, koska haluavat lykätä verotustaan mahdollisimman kauas tulevaisuuteen. On syytä huomata, että verojen lykkääminen voi olla hyödyksi tai haitaksi. Hyödyksi se on, jos verotus jatkossa pysyy ennallaan tai kevenee ja varsinkin, jos hankintameno-olettama säilyy. Haitaksi se on jos verotus kiristyy ja varsinkin, jos hankintameno-olettama poistuisi.

Pointtini on, että verotusta ei voi optimoida, koska emme mitenkään voi tietää miten verotus toimii edes vuoden päästä, saati 10-20 vuoden päästä. Tiedämme vain, että verot pitää varmuudella maksaa ennemmin tai myöhemmin.

– – –

Perustin Phoebuksen kun olin 36-vuotias ja olen nyt 54-vuotias. En ole miettinyt eläköitymistä, mutta selvää on, että en tule olemaan 18 vuotta lisää työelämässä. Mitä Phoebukselle tapahtuu jälkeeni en tiedä, mutta en näe, että sillä olisi osuudenomistajien kannalta juuri merkitystä. Edessä on siinä kohtaa joka tapauksessa uusi sijoituspäätös.

Todettakoon että, jos joutuisin arvaamaan ketkä 30-vuotiaista aktiivisten rahastojen salkunhoitajista muissa rahastoyhtiöissä tulevat hoitamaan samaa rahastoa vielä 18 vuoden kuluttua en osaisi siihenkään vastata. Oletettavasti ei kovin moni.

 

 

  1. Näit sijoittamisen 2011 liian epävarmana Walgreens Boots Alliance yhtiöön. Mielelläni lukisin blogista miten näet tilanteen tänään viimeaikaisen kurssilaskun jälkeen, onko arvostus mielestäsi järkevällä tasolla jotta Phoebus voisi harkita sijoitusta ko. yhtiöön. Vai pidätkö yhtiötä edelleen liian epävarmana sijoituksen tekemiseksi, jolloin kysymys arvostuksesta ei ole relevantti.

Kerroin tosiaan viikon 51/11 blogissa, että en aikonut sijoittaa Walgreens –apteekkiketjuun silloisesta kurssilaskusta huolimatta. Yhtiö on sen jälkeen muuttunut radikaalisti eikä mielestäni ainakaan parempaan suuntaan, joten en ole sitä pitkään aikaan seurannut, eikä se nähdäkseni ole meille kiinnostava jatkossakaan.

En väitä, että yhtiö välttämättä olisi huono. Mutta se on aivan eri yhtiö kuin kahdeksan vuotta sitten. Walgreens oli perinteikäs, johtava, velaton apteekkiketju. Se fuusioitui vuonna 2014 Boots Alliancen kanssa, joka oli itsessään brittiläisen apteekkiketju Bootsin ja lääketukkuri Alliance UniChemin fuusion tulos. Alliance UniChem taas syntyi brittiläisen lääketukku UniChemin fuusioituessa ranskalais-italialaisen Alliance Santén kanssa, joka taas oli syntynyt italialaisen Stefano Pessinan perustaman Alleanza Saluten ostettua joitakin ranskalaisia tukkureita.

Tämän päivän Walgreens Boots Alliance on siis Pessinan yrityskaupoilla luoma yritysrypäs, jonka strategia perustunee vahvasti yritysostoihin jatkossakin. Itse pidän enemmän orgaanisesta kasvusta, joten en enää haaskaa aikaani yhtiön vaiheiden seuraamiseen. Maailmassa on riittävän monta yhtiötä, joihin luotan enemmän.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 17. toukokuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja