Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 17/23: Fortum/yhtiöX

Phoebus   |     27.4.2023   
  1. Salkunhoitajalta: Mitä Venäjän valtion Fortumin liiketoimintojen ”väliaikaista haltuunottoa” pitäisi ajatella?

Fortum tiedotti keskiviikkona, että Venäjän presidentin asetuksella Venäjän valtio aikoo ottaa ”väliaikaisesti” haltuunsa Fortumin tytäryhtiön Venäjällä. Tätä kirjoittaessani keskiviikkona tarkkoja tietoja on vielä kovin vähän. Uutinen ei ollut yllättävä, mutta miten sitä pitäisi ajatella?

En näkisi sen juuri vaikuttavan Fortumin arvoon, koska kukaan ei varmaankaan ole odottanut Fortumin saavan kovin suuria summia Venäjän yhtiöidensä mahdollisesta myynnistä viime vuoden helmikuun jälkeen. Markkinat ovat näköjään samaa mieltä, koska Fortumin kurssi pysyi keskiviikkona ennallaan.

Voisiko Fortum saada jotain rahoja, jos Suomen valtio sosialisoisi Venäjän valtion täällä olevat varat ja jakaisi ne niille yhtiöille, joiden omaisuutta on sosialisoitu Venäjällä? Tuskin kovin paljon, eikä sillä olisi Fortumille juuri rahallista merkitystä – kuten ei myöskään Fortumin Venäjän toimintojen sosialisoinnilla. Silti Suomen kannattaisi se ehkä minusta tehdä, ihan vain oikeudenmukaisuuden vuoksi.

 

 

  1. Hiukan kieli poskessa, mutta vain hiukan. Mitä mieltä olet Teslasta? Se on muodissa ja kurssi heittelee aika holtittomasti, mutta aika monta Phoebus kriteeriä se täyttää mielestäni: Hyvin ymmärrettävä liiketoimintamalli, pysyvää kilpailuetua, oma akkutuotanto, 9000 tonnin muottikoneet, joilla voidaan tehdä mittatarkkoja suuria osia kerralla ilman kokoonpanoa. Viimeinen eikä vähäisin – nykymallisto kerää hurjasti dataa robottiajoa varten. Tätä etumatkaa on vaikea muiden kuroa umpeen. Hyvä johto. Liiketoiminnan kannalta vain tosin. Henkilökunta ei uutisoinnin perusteella ehkä pidä kovinkaan hyvänä työntekijälle, mutta business on hanskassa. Eli kiinnostaisi näetkö Teslassa potentiaalia, jos kurssi rauhoittuu ja hinta on kohtuullinen.

Kieli poskessa on ihan hyvä! Tässä tapauksessa ehkä erityisen hyvä, koska olen lähes täysin eri mieltä kanssasi ja se ehkä kertoo Phoebuksen sijoitusfilosofiasta enemmän kuin itse osaan tavallisesti kertoa.

En suinkaan väitä, että olisit yhtiön suhteen väärässä. Päinvastoin, olen itse ollut sen suhteen väärässä – oletin aiemmin, että se olisi jo tässä vaiheessa kuihtumassa, kun kilpailijatkin alkavat tosissaan panostaa sähköautoihin mutta siinähän se näköjään edelleen porskuttaa. Mutta monesta syystä olen aivan varma, että se ei sovi nyt eikä tule sopimaan tulevaisuudessa Phoebuksen sijoitusfilosofiaan.

En ole syvemmin paneutunut Teslaan juuri koska se ei minusta sovi meille enkä siksi yhtiötä juuri tunne, joten tämä ei ole mikään ”Tesla-näkemys”, vaan ainoastaan yritys kertoa, miksi se ei minusta meille sovi.

– – –

Jos aloitetaan johdosta, joka on Phoebuksen tärkeimpiä sijoituskriteereitä, niin Elon Musk ei ole aivan sitä, mitä yhtiöissämme haen.

Hän on toki osoittanut olevansa hyvin pätevä sarjavisionääri enkä tunne häntä tarkemmin. Mutta median perusteella olen saanut kuvan, että hänellä ei ole aivan pieni ego eikä ole maailman kärsivällisin ja myös, että hän arvostaa visioitaan joskus niin paljon, että hän voi asettaa koko yhtiön tulevaisuuden vaakalaudalle visioidensa toteuttamiseksi. Siis pokeritermein ”All-in” tai amerikkalaisittain ”Bet the ranch” visioidensa varaan.

Arvostan johtajia, jotka pyrkivät kärsivällisesti pitkällä tähtäimellä vakaalla strategialla parantamaan kaikkien kolmen tärkeimmän sidosryhmänsä etuja: asiakkaiden, henkilöstön ja omistajien – juuri siinä järjestyksessä. Se on ehkä tylsää. Mutta se, että tiedän suunnilleen mitä yhtiö aikoo jatkossa tehdä tarkoittaa meille pienempää riskiä.

Olen usein viitannut amerikkalaisen yrityskonsultti Jim Collinsin kirjaan ”Good To Great”, jossa hän määritteli hyvän (”Level 5”) johtajan. Yhteistä heille oli, että johtaja on kunnianhiomoinen mutta nöyrä, ja siten hänen omat etunsa tulevat vasta asiakkaiden, henkilöstön ja sijoittajien etujen jälkeen. Niitä ansioita en itse osaa Muskissa nähdä.

– – –

Toiseksi tärkein arviointikriteerini on, että yhtiöllä on jokin pysyvä kilpailuetu. En osaa arvioida teknologiayhtiöitä, ja monet kutsuvat Teslaa teknologiayhtiöksi, joka ehkä osin selittää, miksi en sitä ymmärrä. En tosin ole ymmärtänyt onko sillä mitään ainutlaatuista teknologiaa?

Teslan etu oli nähdäkseni vähän aikaa se, että se keskittyi sähköautoihin ennen useimpia muita autonvalmistajia (paitsi ehkä kiinalainen BYD). Mutta sähköauto alkaa olla kestokulutustavara muiden autojen joukossa.

Kulutustavaroissa menestystekijät ovat brändi, jakelu ja autojen osalta huolto. Tesla on rakentanut lyhyehkössä ajassa ihan kohtuullisen brändin, jakelusta ja huollosta en tiedä, mutta en näe miksi ne olisivat ainakaan merkittävästi kilpailijoita parempia?

Joten se, että Teslan globaali markkinaosuus sähköautoissa on vuoden 2021 ensimmäisestä neljänneksestä (17%) laskenut noin kolmanneksen viime vuoden viimeiselle neljännekelle (12%) ei ole minusta kovin yllättävää. Päinvastoin yllättyisin, jos se ei edelleen laskisi, kun perinteiset automerkit tulevat yhä voimakkaammin mukaan sähköautoihin.

Vastatakseen markkinaosuuden menetykseen Tesla on alentanut autojensa hintaa noin viidenneksellä tänä vuonna, joka on minusta sinänsä loogista. Mutta se ei ehkä ole merkki siitä, että yhtiöllä olisi vahvoja kilpailuetuja. Päinvastoin – kun joutuu kilpailemaan hinnalla, niin jokin ei ehkä ole täysin kohdallaan strategiassa?

– – –

Lopuksi arvostus on tietysti oleellinen sijoituskriteeri Phoebukselle.

Teslan markkina-arvo on tätä kirjoittaessani 514 miljardia dollaria joten, kun yhtiön nettokassa on 21 miljardia, on sen bruttoarvo 493 miljardia.

Viimeisen 12 kuukauden jaksolla Teslan liiketulos oli 12,7 miljardia, joten nykyinen osakekurssi tarkoittaa EV/EBIT –kerrointa 39x, joka on hyvin korkea. Markkinat uskovat siis edelleen paljon yhtiöön (tai Muskiin), vaikka osake onkin reilussa vuodessa laskenut -60%.

Erityisen korkealta Teslan arvostus tuntuu, koska tulos on laskussa. Ensimmäisellä neljänneksellä liiketulos laski -26% edellisvuodesta, lähinnä edellä mainitsemieni merkittävien markkinaosuuksien menetysten ja hinnanalennusten takia.

– – –

Perimmäinen syy siihen, että olen aika varma, että Tesla ei kiinnostaisi minua vaikka kurssi edelleen puolittuisi on siis se, että en uskaltaisi luottaa siihen, että yhtiö ei ottaisi hyvinkin suuria riskejä toteuttaakseen Muskin visioita.

En muutenkaan pidä uusien teknologioiden läpimurrosta riippuvaisista yhtiöistä. Toisaalta siksi, että en ymmärrä eri teknologioita ja toisaalta siksi, että sellaiset liiketoiminnat ovat yleensä hyvin polarisoituneita – yhtiö joko menestyy loistavasti tai epäonnistuu täydellisesti. Phoebuksen sijoitusfilosofia perustuu siihen, että liiketoiminnan riski (ja rahoitusriski) on keskimääräistä pienempi.

Mutta kuten alussa sanoin, Tesla voi hyvinkin olla ihan fiksu sijoitus enkä suinkaan väitä, että olisit väärässä. Tiedän vain, että se ei ole meille sopiva sijoitus.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 12. toukokuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja