Phoebus  keyboard_arrow_down

Vko 08/22: Tietolähteet/Exel/sota

Phoebus   |     24.2.2022   
  1. Salkunhoitajalta: Kaksi ehdotusta tietolähteiksi

Jatkona edellisen blogin kysymykseen tietolähteistä, niin ajankohtaisia on kaksi, joita sijoittajien minusta kannattaisi huomioida. Lauantaina 26.2. iltapäivällä noin klo 15 Suomen aikaa julkaistaan Berkshire Hathawayn tilinpäätös ja Warren Buffettin vuotuinen kirje osakkeenomistajille. Se on usein täynnä ajattomia viisauksia huumorilla höystettynä ja on siksi yleensä ehdottomasti lukemisen arvoinen.

Buffettin kirjeet löytyvät Berkshire Hathawayn nettisivuilta aina vuodesta 1977 ja myös edellisen 44 vuoden kirjeet kannattaa ehdottomasti lukea! Sen lisäksi, että eri vuosina löytyy erilaisia ajattomia viisauksia, niin kattaus antaa hyvin mielenkiintoisen historiallisen perspektiivin eri aikakausiin.

Mutta ennen kaikkea ne kertovat, miten yhtiö, jonka oma pääoma per osake on 44 vuodessa kasvanut yli 2400 –kertaiseksi (19,9% vuodessa) ja markkina-arvo per osake on kasvanut yli 2500 –kertaiseksi (20,0% vuodessa) ei ole tehnyt mitään taikatemppuja menestyksensä eteen. Kasvu ei ole vaatinut oikeaan osuneita markkinanäkemyksiä eikä aktiivista kaupankäyntiä. Ainoastaan pysymistä strategiassa – siis pyrkiä löytämään erinomaisia yhtiöitä ostettaviksi järkevään hintaan. Toki poikkeuksellisen hyvin toteutettuna ja erittäin kannattavan vakuutusbisneksen siivittämänä.

Toinen ajankohtainen on Buffettin liikekumppanin, Berkshiren varapuheenjohtaja Charlie Mungerin vastaustunti osakkeenomistajille viime viikolla järjestetyssä Daily Journal –yhtiön yhtiökokouksessa. Tai itse asiassa 98-vuotias Munger puhui melkein kaksi tuntia ja tallenne löytyy netistä täältä. Kannattaa ehdottomasti katsoa!

Ja vaikka kummassakaan tapauksessa ei ole kyse ”uutisista” tai ”markkinanäkemyksistä”, niin sijoittamisen perusasioiden ymmärtäminen on minusta huomattavasti tärkeämpää. Silloin ymmärtää senkin, että ”uutisilla” tai ”markkinanäkemyksillä” ei ole juuri arvoa.

 

 

  1. Exelistä kysyisin kuinka huolestuttavana näet yhtiön nettovelkaisuusasteen ja omavaraisuusasteen? Osingonjako on minusta ylimitoitettu. Olisiko taseen vahvistaminen ollut sinusta parempi vaihtoehto? Yhtiön johdolla ilmeisesti riittää uskoa kasvun ja kannattavuuden paranemiseen.

En ole kovin huolissani. Yhtiöllä oli hyvin suuria investointeja viime vuonna Itävallan uuteen tehtaaseen ja Intian yritysoston kauppahintaan ja pystyi silti pitämään velkaantumisen suunnilleen ennallaan. Lisäksi se maksoi loppukauppahinnan kiinalaisesta yritysostostaan, mutta se on näkynyt nettoveloissa jo aiemminkin.

Tavoite toki on, että tase olisi nykyistä vahvempi (velkaantumisaste alle 80%) mutta siihen nähdäkseni voi päästä ihan realistisesti, kun investoinnit vähenevät ja tulos jossain vaiheessa (toivottavasti) paranee selvästi. Ainakin Riku Kytömäki kuulosti tulosta esitellessään oikein luottavaiselta.

Mutta kysymys on ihan hyvä. Jos omistaisin Exelin kokonaan itse, niin tuskin olisin jakanut noin paljon osinkoja (jos lainkaan), vaan ensin laittanut taseen kuntoon. Mutta olen keskimääräistä paljon konservatiivisempi velkaantumisen suhteen.

Kannattavuuden osalta suurin ongelma on ilmeisesti USA:ssa, jossa uuden tuotteen (tuulivoimaloiden hiilikuituprofiilin) saanto ei vielä ole vastannut odotuksia, lähinnä koska henkilöstön vaihtuvuus on ollut liian suuri. Se ei suinkaan ole vain Exelin ongelma. Myös esimerkiksi bourbontynnyreiden valmistajamme TFF Groupin henkilöstön vaihtuvuus USA:ssa oli viime vuonna kokonaiset 46%.

Ongelma liittynee osin koronaan – ihmiset kaipaavat näköjään sen jälkeen uusia uria elämäänsä – ja osin yleiseen palkkainflaatioon. Mutta ne ovat varmasti ratkottavissa. Joten katsotaan rauhassa muutama vuosi.

 

 

  1. Salkunhoitajalta: Miten Ukrainen sota vaikuttaa?

Tämä on luonnollisesti viime viikkoina ollut asiakkaiden yleisin kysymys. Valitettavasti minulla ei ole siihen vastausta, voimme vain seurata tilanteen kehittymistä.

Yleisellä tasolla voi ehkä todeta, että aiemmat sodat (Vietnamissa, Falkland-saarilla, Irakissa, Georgiassa, Grenadassa, Panamassa jne.) eivät ole juuri maailman talouteen vaikuttaneet, eivätkä siten pörsseihin pidemmän aikaa. Epävarmuuden kasvaessa markkinat toki yleensä laskevat, kuten ne nytkin ovat tehneet, mutta talousvaikutusten selventyessä toipuminen on yleensä ollut melko nopeaa. Se ei tietenkään tarkoita, että tälläkin kertaa kävisi juuri samoin.

Joka tapauksessa tämä on niitä asioita, joihin emme voi itse vaikuttaa. Silloin fiksuin ratkaisu on yleensä pysyä sijoitussuunnitelmassaan, aivan kuten muulloinkin.

 


Vastaan seuraavan kerran kysymyksiinne perjantaina 11. maaliskuuta.


 

PhoebusBlogista

Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,

Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.

Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”

Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.

Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.

Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.

Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.

Ystävällisin terveisin,

Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja