Vko 36/17: Osuudenomistajan Opas
1. Kirjoitit meille osuudenomistajille mainion osuudenomistajan oppaan 15 vuotta sitten. Pidän oppaasta, se on kompakti ja selkeä. Nyt, kun tuon paperin kirjoittamisesta on kulunut reilu 15 vuotta ajattelin kysäistä, onko näin rahaston toimittua jo pitkään mitään, mitä haluaisit muuttaa, sanoa toisin, hienosäätää tai täydentää tuohon oppaaseen?
Erinomainen kysymys, kiitos!
Kun kirjoitin Osuudenomistajan Oppaan reilut 15 vuotta sitten tarkoitukseni oli nimenomaan, että se olisi ”ajaton”, eli se kertoisi rahaston toimintatavoista aivan riippumatta markkina- tai muista vaihtelevista olosuhteista. Siten on ehdottomasti paikallaan miettiä, onko se edelleen ajan tasalla. Ja jos ei ole, johtuuko se siitä, että olen tietoisesti tai epätietoisesti muuttanut Phoebuksen toimintatapaa kertamatta siitä rahaston omistajille (kauhea ajatus!).
Luin siksi Oppaan läpi kolme kertaa ajatuksella. En löytänyt siitä mitään sellaista, joka olisi vuosien saatossa oleellisesti muuttunut. Siltä osin olen tekeleeseen tyytyväinen.
Erityisen tyytyväinen olen siihen, että Opas on – yhdessä tämän blogin, katsaustemme ja muun kommunikaatiomme kanssa – mielestäni täyttänyt tarkoituksensa. Kerroin Oppaassa että yritän sen avulla vaikuttaa siihen, ketkä valikoituvat Phoebuksen osuudenomistajiksi. Joukkomme koostuu nähdäkseni pääasiassa pitkäjänteisistä sijoittajista, jotka eivät hätkähdä markkinoiden heiluntaa. Se on oikein hyvä asia.
– – –
Pieniä nyanssieroja toki löysin. Väittäisin, että kaupankäyntiaversioni on vuosien mittaan entisestään kasvanut, joka näkyy myös rahaston pienessä kiertonopeudessa. Siten, kun kerron Oppaassa, että useat sijoituksemme eivät ole muodissa, olisi ehkä korrektimpaa sanoa, että ne eivät yleensä ole ostohetkellä muodissa (koska haluan ostaa ne järkevään hintaan). Mutta, vaikka ne myöhemmin tulisivatkin hieman muodikkaammiksi ja hinta nousisi, en silti aivan heti ole hyviä yhtiöitämme myymässä. Saatan kylläkin jättää niitä ostamatta lisää rahaston kasvaessa tai osinkoja uudelleen sijoittaessani.
Kerron myös Oppaassa, että useat omistuksemme ovat pieniä yhtiöitä, joka antaa Phoebukselle ”tyyliriskin” (pienyhtiöriskin). Se pätee edelleen, mutta ei niin selvästi kuin rahaston alkuaikoina. Tänään salkustamme 28% on pienyhtiöissä, joiden markkina-arvo on alle miljardi euroa. Viidesosa on keskisuurissa yhtiöissä, joiden markkina-arvo on miljardin ja kymmenen miljardin välillä, ja hieman yli puolet salkusta on yli kymmenen miljardin euron arvoisissa suuryhtiöissä.
Maantieteellisesti jako on eri. Suomessa meillä on vain yhden suuryhtiön osakkeita (Fortum). Muualla maailmassa meillä on vain kahden pienyhtiön osakkeita (TFF Group ja Strayer Education). Kynnykseni sijoittaa pienyhtiöihin Suomen ulkopuolella on iso. Suomessa taas suuri osa entisistä pienyhtiöistämme – kuten Puuharyhmä, Vacon, Ekokem ja Chips – on ostettu pois pörssistä, enkä ole löytänyt sopivia tilalle. Korrektimpaa olisi siten ehkä sanoa, että en välitä yhtiön koosta kuin, että Phoebus olisi leimallisesti pienyhtiörahasto. Olen itse asiassa nimenomaan pyrkinyt olla rahastoa lokeroimatta, jotta minulle jäisi vapaat kädet hoitaa sitä niin hyvin kuin pystyn.
Kolmas pieni tarkennus liittyy lupaukseeni, että kärsin muita omistajia enemmän, jos epäonnistumme. Se pitää edelleen paikkansa niin absoluuttisesti kuin suhteellisesti katsoen. Olen tänään suorat ja epäsuorat omistukseni yhteen laskien rahaston suurin asiakas 8,9% osuudella, seuraavaksi suurimmalla asiakkaalla on 7,9% ja kolmanneksi suurimmalla 4,0% rahastosta. Mutta en luonnollisestikaan voi luvata, että säilyisin aina suurimpana asiakkaana, jos joku sijoittaisi rahastoon enemmän rahaa kuin minä olen siihen sijoittanut. Lupaus oli siis tarkkaan ottaen tarkoitettusuhteelliseksi – aion pitää listatut osakesijoitukseni Phoebuksessa niin kauan kuin hoidan rahastoa ja kärsin siten enemmän kuin muut sijoittajat jos epäonnistumme. Olettaen, että muut sijoittajat ovat hajauttaneet sijoituksensa minua paremmin.
– – –
Tekstin pikkutarkennuksia tärkeämpää on ehkä miettiä, jäikö Oppaasta ehkä jotain puuttumaan. En ole keksinyt mitään kovin oleellista siinäkään.
Koskaan ei voi liikaa korostaa sitä, että osakemarkkinat tulevat jatkossakin heilumaan, eikä kukaan meistä tule etukäteen tietämään milloin ne laskevat. Mutta tiedämme varmuudella, että ne tulevat monesti laskemaan, usein rajustikin. Tiedämme myös, että Phoebus tulee laskemaan markkinoiden mukana (toivon mukaan markkinoita vähemmän, mutta siitä ei ole mitään takeita). Heiluntaan pitää siis varautua jo etukäteen.
Tämänkin ovat Phoebuksen sijoittajat nähdäkseni ymmärtääneet hyvin. Finanssikriisin 2008 aikana taisin itse asiassa saada enemmän kysymyksiä siitä, kannattaisiko osakesijoituksia jo lisätä kuin siitä, onko maailma nyt loppumassa.
Myös alkuaikojen kaksi tavallisinta kysymystä ovat viime vuosien aikana jääneet yhä enemmän taka-alalle. Ne olivat (1) ”Mihin NYT kannattaisi sijoittaa?” ja (2) ”Miltä osakemarkkinoilla NYT näyttää” / ”Eivätkö osakkeet ole jo liian kalliit?”
Ainoat oikeat vastaukset tietysti ovat, kuten useimmat Phoebuksen omistajat tietävät: (1) Nyt, kuten aina, on tärkeintä tunnistaa oma riskiprofiili (jonka kanssa voi elää ylä- ja alamäissä), sopeuttaa osake-/korkoallokaationsa siihen ja toteuttaa sijoitussuunnitelma kustannustehokkaasti sekä kurinalaisesti; sekä (2) Markkina-ajoitus ei yleensä onnistu eikä kovin moni ole sillä vaurastunut – sen sijaan osakkeita vuosikymmeniä jatkuvasti omistamalla vaurastuu hiljalleen omistamiensa yhtiöiden tahdissa. Kunhan malttaa pysyä niiden omistajana, joka vaatii sen, että tunnistaa oman riskiprofiilinsa (jonka kanssa voi elää ylä- ja alamäissä), sopeuttaa osake-/korkoallokaationsa siihen ja toteuttaa sijoitussuunnitelmansa kustannustehokkaasti sekä kurinalaisesti.
En 15 vuotta sitten lisännyt noita Phoebuksen Osuudenomistajan Oppaaseen, koska yritin Oppaassa keskittyä siihen, miten Phoebus eroaa muista rahastoista (ja nuo totuudet pätevät kaikkiin osakerahastoihin). Mutta ne ovat silti tärkeitä totuuksia.
– – –
En siis näe tarvetta tällä hetkellä päivittää Osuudenomistajan Opasta. Toivon, että jokainen, joka harkitsee sijoittavansa Phobukseen tutustuu ensin Oppaaseen.
.