Vko 09/14: Buffett/Oriola-KD
1. Salkunhoitajalta: Ajattomia viisauksia
Huomenna lauantaina 1.3. amerikkalainen vakuutusyhtiö Berkshire Hathaway julkaisee jälleen kerran pääomistajansa Warren Buffettin vuosittaisen kirjeen osakkeenomistajille, joka löytyy yhtiön nettisivuilta tästä. Lukekaa se. Kirje on parasta sijoittajatietoa, mitä maailmassa on tarjolla – ja vieläpä ilmainen! Jos ette ole vielä lukeneet edellisten 36 vuoden kirjeitä, laittakaa ne samalla lukulistallenne.
Tänä vuonna Buffett julkaisi poikkeuksellisesti osan kirjeestään jo etukäteen Fortune-lehden nettisivuilla, joten kiinnostuneimmat voivat ottaa varaslähdön tähän ”sijoittajien Superbowl-viikonloppuun” jo tänään. Miksi näin? Oletettavasti, koska Fortunen toimittaja Carol Loomis on jo vuosikausia editoinut Buffettin kirjeet, ja tämä taisi olla hänen tapansa kiittää hyvästä palvelusta.
Artikkeli, joka on osa tämän vuoden kirjettä, kertoo kaiken oleellisen Buffettin sijoitusfilosofiasta, hauskasti ja viisaasti ilmaistuna, kuten yleensä. Hekottelin hieman, kun kuvittelin kaikkien taloustoimittajien, analyytikkojen, salkunhoitajien ja muiden markkinakommentaattorien puhuvan vaikkapa metsän kasvusta osakkeiden sijaan …
2. Oriola-KD:n suurosakkaat Varma, Ilmarinen ja Herlinin sijoitusyhtiö Mariatorp Oy ehdottavat yhdiökokouksessa osakesarjojen yhdistämistä 7,1% preemiohyvityksellä. Preemiohan on melko huomattava, jos vertaillaan eri osakesarjojen viime aikojen kurssikehitystä. Phoebus on monen muun piensijoittajan kanssa samassa veneessä ja käsittääkseni omistaa tällä hetkellä B-sarjan osakkeita, ja joutuu näin ollen sarjoja yhdistettäessä preemion maksumieheksi. Onko ehdotettu preemio mielestäsi kohtuullinen ja kuinka todennäköisenä pidät, että ehdotus menee yhtiökokouksessa läpi? Miten Phoebus aikoo menetellä asian suhteen, yritätkö mahdollisesti jotenkin vaikuttaa yhtiökokouksen päätöksentekoon tässä asiassa?
Kirjoitin aiheesta blogissa viikolla 46/13. Lue se ensin.
Sen jälkeen olemme saaneet kutsun Oriola-KD:n yhtiökokoukseen, josta selviää se, että joukko suuria osakkeenomistajia esittää osakesarjojen yhdistämistä – yhtiön hallitus ei siis sitä esitä, joka on se oleellinen pointti. Lisäksi kutsusta selviää, että nimitysvaliokunta esittää, että puolet hallituksen jäsenistä vaihtuu, mukaan lukien vielä tammikuussa uudeksi puheenjohtajaksi ajateltu henkilö. Mitä tästä pitäisi päätellä?
Marraskuussa luulin, että ”ahneita” omistajia olivat juuri ne, jotka halusivat osakesarjat äänivaltapreemiolla yhdistää. Luulin väärin. Yhtiökokokuskutsun perusteella on selvää, että Varma, Ilmarinen ja Mariatorp ovat kaikkien osakkaiden asialla mutta, että löytyy toinen ryhmä omistajia, jonka mielestä 7,1% preemio äänivaltaisille osakkeille ei ole riittävä (tai joka ei halua lainkaan yhdistää osakesarjoja).
Olettaisin, että juuri nämä osakasryhmien erilaiset näkemykset ovat hallituksen suuren vaihtuvuuden pääsyitä, mutta se on vain oma arvaukseni.
– – –
Ehdotetun preemion osalta olen samaa mieltä kuin ennen, että ainoa oikeudenmukainen taso olisi nolla, koska eri sarjojen osakkeilla on samat oikeudet yhtiön varoihin ja osinkoihin. Mutta se ei selvästikään ole tässä tapauksessa realistinen vaihtoehto. Huomaa, että nyt ehdotettu preemio (1/14 eli 7,1%) on kuitenkin hieman alempi kuin marraskuun tiedotteessa mainittu (1/12 eli 8,3%). Siihen olen tyytyväinen.
Toisaalta, jos ”ahneet” osakkaat – eivät siis ne mainitsemasi osakkaat, vaan ne toiset, jotka eivät yhdistämisehdotusta suostu hallituksen nimissä tekemään – eivät marraskuussa suostuneet 1/12 preemioon, ja kun hallitus ei kutsussa sarjojen yhdistämisehdotusta itse tee, lienee odotettavissa, että he eivät tähänkään ehdotukseen suostu. Osakeantiin he näyttäisivät kuitenkin suostuvan, koska se on hallituksen ehdotuslistalla.
Looginen ratkaisu, jos jokin osakasryhmä pitää (liian) suurta äänivallan preemiota oikeutettuna olisi tietysti tehdä maksullinen anti, jossa he saisivat uusista äänivaltaisista osakkeistaan maksaa suurta preemiota. A-osakkeen merkintähinta olisi siis paljon suurempi kuin B-osakkeen. Harva preemioiden puolestapuhuja on kokemusteni mukaan kuitenkaan valmis laittamaan rahansa likoon ostaessaanääniä, vaikka sama henkilö vaatii niitä myydessään kovaa hintaa. Ainoa esimerkki eri antihinnoista jonka olen nähnyt, on Ålandsbanken, joka teki juuri näin.
– – –
No, itse pitäisin erittäin hyvänä, että Oriola-KD:n osakesarjat saataisiin yhdistettyä. Se parantaisi osakkeen likviditeettiä ja selkeyttäisi pelisääntöjä jatkossa. Jos sen saisi tehtyä mainitsemiesi osakkaiden ehdottamalla 7,1% preemiolla olisin tyytyväinen, vaikka se ei olekaan mielestäni aivan oikeudenmukainen ratkaisu. Pragmaattisesti katsoen pienehkö epäoikudenmukaisuus on silti paljon pienempi ongelma kuin huono likviditeetti ja erityisesti osakkaiden väliset konfliktit. En kuitenkaan osaa sanoa, riittävätkö mainitsemiesi osakkaiden muskelit esityksen läpiviemiseen vai ei.
Jos minulta kysytään, osakesarjat kannattaisi siis yhdistää 1/14 –preemiolla. Tulenko menemään yhtiökokoukseen äänestämään asian puolesta? Ehkä, en ole vielä päättänyt. Mutta jos sinne menen, en mene siksi, että Phoebus voisi asiaan jotenkin vaikuttaa, vaan puhtaasti mielenkiinnosta. Omistamme tällä hetkellä 460.000 Oriola-KD:n B-osaketta, eli ruhtinaalliset 0,044% (1/2276) yhtiön kaikista äänistä. Sillä ei paljoa päätetä.
Mitä yhtiöön muuten tulee, näkemykseni ei ole marraskuun blogikirjoituksen jälkeen juuri muuttunut. Ruotsissa menee vähän paremmin kuin uskalsin odottaa, joka on erinomainen asia, onhan yhtiön ehdottomasti suurin tuloksentekopotentiaali jatkossa Ruotsin vähittäiskaupassa. Venäjän vähittäiskauppa menee myös paremmin kuin odotin. Tukkukauppa Venäjällä on toistaiseksi edelleen surkea ja pysynee sellaisena, kunnes uusi jakelukeskus on toiminnassa reilun vuoden päästä. Suomi tekee tasaisesti tulosta. Tulevaisuus näyttää kaiken kaikkiaan lupaavalta, kunhan saadaan tase kuntoon ja ennen kaikkea saadaan osakkaat vetämään yhtä köyttä.
3. Osaatko kertoa millä tavalla BRK-B eroaa BRK-A osakkeesta. Snowball kirjassa Buffett kertoo ettei suosittele kenellekkään B sarjan osakkeita, mutta A sarja hyötyy B:n kovasta kysynnästä. En oikein ymmärrä tätä kuviota. B-sarjan osakkeenomistajana osaat varmaankin suoralta kädeltä vastata kysymykseen?
Itse asiassa Buffett ei kertonut Snowball –kirjassa mitään, koska hän ei sitä kirjoittanut, eikä hän ole koskaan tietääkseni sanonut, etteikö B-osaketta kannattaisi ostaa. Sen sijaan hän kertoi vuonna 1999, Berkshiren laskiessa liikkeelle ensimmäisen kerran B-osakkeita, että osake ei hänen mielestään ollut silloin aliarvostettu (mutta ei myöskään kertonut, että se olisi ollut hänen mielestään silloin yliarvostettu). Aliarvostettujen osakkeiden liikkeellelaskeminen olisikin harvinaisen tyhmää osakkaiden kannalta.
Mutta kysymykseesi. Löydät vastauksen suoraan Berkshire Hathawayn nettisivuilta tästä Buffettin memosta, ja suosittelen tätä lähestymistapaa informaatioon muutenkin. Kannattaa aina mennä suoraan lähteelle, koska toimittajat, kirjailijat tai muut toisen käden lähteet eivät aina ole kovin hyvin tehtäviensä tasalla. Erityisesti jos ne lainaavat toisiaan, ketjun loppupäässä viesti voi olla hyvin erilainen, kuin mitä se alun perin oli. Oletko katsonut Putous –sarjaa TV:ssä?
Kuten Buffettin memosta huomaat, hän suosittelee B-osakkeen ostamista A-osakkeen sijaan aina, jos sen hinta on enemmän kuin prosentin halvempi (siis suhteutettuna siihen, että sen nimellisarvo on vain 1/1500 A-osakkeesta). Tämä on loogista. Herra Buffett on rehellisyyden perikuva ja ymmärtää hyvin, että yhtiössä, jossa eri osakesarjoilla on eri äänimäärät mutta samat oikeudet yhtiön osinkoihin ja varoihin, äänistä ei pidä maksaa. Ne vain tuovat pääomistajalle lisää vastuuta.
Näkisivätpä myös kaikki Oriola-KD:n osakkaat B-sarjan omistajia tasavertaisina yhtiökumppaneina, eikä vain kupattavina alamaisina. Mutta kun ei niin ei. Suosittelen hakemaan sijoittamisessa Buffettin kaltaisia liikekumppaneita.
PhoebusBlogista
Hyvät Phoebuksen osuudenomistajat,
Vastaan näillä sivuilla sijoittajilta saamiini kysymyksiin (yleensä) perjantaisin. Yritän ryhmitellä kysymykset niin, että Phoebuksen kannalta mielestäni olennaisimpiin vastaan ensin. Näin keskustelun seuraaminen on toivottavasti helpompaa.
Muistakaa, että tyhmiä kysymyksiä ei ole. Hoidan teidän rahojanne, joten teillä on oikeus kysyä kaikesta, joka mieltänne askarruttaa. Toivon, että te myös käytätte tätä oikeuttanne. Arapaho-intiaanien sanoin: “If we wonder often, the gift of knowledge will come.”
Kysyä voitte sähköpostitse. En vastaa anonyymeihin kysymyksiin. Sen sijaan kysyjät säilyvät vastauksissani kaikki anonyymeinä. Siksi otan näihin viesteihin mukaan myös joitakin sellaisia kysymyksiä, joita kysyjä ei välttämättä ole tarkoittanut tähän blogiin.
Otan mielelläni vastaan kehitysehdotuksia.
Tässä blogissa esittämäni ajatukset eivät ole sijoitusneuvoja. Ensinnäkin siksi, että oikea neuvo riippuu jokaisen sijoittajan taloudellisesta tilanteesta. Toiseksi, en tässä syvenny käsittelemiini aiheisiin läheskään sillä tarkkuudella kuin varsinaisessa neuvonnassa pitää tehdä.
Asiakaskohtaiseen neuvontaan Seligson & Co:lla on varainhoidon palveluita, jotka ovat maksullisia ja edellyttävät erillistä sopimusta. Lisätietoja ja yhteyshenkilöt tästä.
Ystävällisin terveisin,
Anders Oldenburg, CFA
salkunhoitaja