Vko 41/10: Air Liquide
- Salkunhoitajalta: Air Liquide
Tällä viikolla ei ollut yhtään kysymystä osuudenomistajilta, joten keskittykäämme siihen, että olen tietoisesti laskenut tuotto-odotustamme. Tosin vain 0,0004% vuodessa, mutta jokainen tietoinen askel väärään suuntaan vaatii silti selityksen.
Konvertoin syyskuun lopussa 84 kpl ranskalaisen teollisuuskaasuyhtiömme Air Liquiden rekisteröityä osaketta (Prime de Fidelité) tavallisiksi pörssilistatuiksi osakkeiksi. Omistamme 12.844 kpl Air Liquiden osakkeita, joista aiemmin 7.084 kpl oli rekisteröityjä ja nyt siis 7.000 kpl. Kerroin tarkemmin Air Liquiden lojaliteettibonusjärjestelmästä viikolla 20/09 (ja viikoilla 48/06 ja 22/06).
Rekisteröity osake saa 10% enemmän osinkoa ja 10% enemmän uusia osakkeita rahastoanneissa. Käytännössä tämä näkyi esimerkiksi vuoden 2010 1:15 rahastoannissa: Omistimme sitä ennen 12.000 osaketta, joista 55% oli rekisteröityjä (6.600 kpl). Saimme ”normaalisti” 800 uutta osaketta rahastoannissa, ja sen lisäksi rekisteröityjen osakkeidemme osalta 10% bonuksen, eli 44 ylimääräistä osaketta (siksi outo 12.844 kpl nykyomistuksemme). Ilman bonusosakkeita olisimme tänään 4.007 euroa köyhempiä. Samalla tavoin saamme rekisteröityjen osakkeiden osalta 10% enemmän osinkoa.
Tämä tarkoittaa, että rekisteröityjen osakkeiden pitkän aikavälin tuotto-odotus on noin 10% parempi kuin ei-rekisteröityjen osakkeiden. Konvertoimieni 84 osakkeen osalta tämä tarkoittaa, että tuotto-odotuksemme laski noin 76 euroa vuodessa. Miksi sitten konvertoin osakkeemme?
Koska rekisteröityjä osakkeita ei voi suoraan myydä, vaan ne pitää ensin konvertoida pörssilistatuiksi osakkeiksi. Halusin käytännössä testata, miten nopeasti konvertointi onnistuu, jotta osaisin jatkossa arvioida likviditeettiämme entistä paremmin. Tähän oli nyt sopiva tilaisuus, kun rekisteröityjen osakkeidemme lukumäärä oli rahastoannin jälkeen muuttunut epätasaiseksi (joka taas tarkoitti, että olisimme seuraavassa rahastoannissa saaneet murto-osa-lojaliteettibonusosakkeita).
Konvertointi sujui kätevästi. Ohjeistin back-office –henkilöitämme 16.9. ja säilyttäjämme Handelsbanken vahvisti 27.9., että konvertointi oli tapahtunut arvolla 22.9. Hommaan meni siis reilu viikko.
En ole vielä miettinyt asiaa loppuun, mutta kokeilu näyttää osoittavan, että pystyn tarvittaessa myymään rekisteröityjä osakkeita lunastusten niin vaatiessa ilman, että rahasto ”menisi tukkoon” kovin moneksi päiväksi. Todennäköisesti uskallan siksi rekisteröidä 2000-4000 osaketta lisää niin, että 70%-85% omistuksestamme on rekisteröity. Jos teen sen ennen vuoden loppua, alamme saada siitä bonuksia vuodesta 2013 alkaen. Laskemalla tuotto-odotustamme 76 eurolla sain siis informaatiota, joka voi auttaa nostamaan tuotto-odotustamme noin 2000-3000 eurolla per vuosi jatkossa.
– – –
Air Liquide on osakasystävällisyydessään hyvin poikkeuksellinen yhtiö. Sen lisäksi, että se palkitsee omistajiaan pitkäjänteisyydestä se on ainoa yhtiö, jonka tiedän, joka esimerkiksi maksaa käteispalkkion (10 euroa) yhtiökokouksen osallistujille, jolla on oma Shareholders’ Lounge pääkonttorissaan, jolla on pienomistajista koostuva Shareholders’ Communication Committee (jotta yhtiö paremmin ymmärtäisi pienomistajien tarpeita) ja jonka ylin johto järjestää vuosittain useita tapaamisia piensijoittajien kanssa. Näistä voitte lukea tarkemmin vuoden 2010 Shareholder’s Guide –esitteessä.
Moni suomalaisen yhtiön (toimitus)johtaja on vuosien varrella kysynyt minulta, miten yhtiö voisi olla kiinnostavampi sijoituskohde piensijoittajille. Olen yleensä tarjonnut vastaukseksi, että hoitamalla liiketoiminta hyvin ja osakkaat tasapuolisesti asiat kyllä ajan mittaan hoituvat. Mutta Air Liquide on mennyt vielä askeleen pidemmälle ja on erinomainen roolimalli niille yhtiöille, jotka todella haluavat palvella omistajiaan.
.