Kysymyksiä ja vastauksia  keyboard_arrow_down

OMXH 25 ETF:n osingot ja tuotonmaksu

Kysymyksiä ja vastauksia   |     9.5.2012   

Vaikuttavatko osingot OMX Helsinki 25 ETF:n arvoon?

Lyhyesti: kyllä.

Seligson & Co OMX Helsinki 25 Pörssinoteeratun rahaston osuudet muuttuvat tuotto-osuuksista kasvuosuuksiksi 1.3.2015 (tiedote). Muutoksen jälkeen rahastossa on vain kasvuosuuksia. Tämä tarkoittaa myös, että rahastosta ei enää tehdä vuosittaista tuotonmaksua. Rahaston omistamien yhtiöiden osingonmaksut vaikuttavat toki jatkossakin rahasto-osuuden arvoon, samalla tavoin kuin muissakin rahastoissamme. Siitä lisää täältä.

Aiemmin, vuoden 2014 osingonjakoon asti, rahasto toimi hieman toisin kuin muut rahastomme. Tätä mekaniikkaa tarkentaa alla oleva vastaus, joka ei siis enää vastaa tilannetta vuodesta 2015 alkaen.

Pörssinoteeratun OMX Helsinki 25 Indeksiosuusrahaston (eli ETF:n) osuuden arvo seuraa yleensä hyvin tarkasti itse OMXH25 –indeksin pisteluvun sadasosaa. Jos esimerkiksi indeksin pisteluku on 2000 on yhden rahasto-osuuden arvo normaalisti lähellä sadasosaa tästä pisteluvusta, eli 20,00 euroa.

OMXH25 –indeksi on hintaindeksi, mikä tarkoittaa sitä, että yritysten maksamia osinkoja ei pääsääntöisesti lisätä indeksiin (poikkeuksena yritysten maksamat erityisosingot). Koska rahasto kuitenkin saa osinkorahat itselleen, eroaa rahasto-osuuden arvo keväisin osingonmaksukauden aikana indeksin pisteluvusta. Kun osinko irtoaa, lisätään se saamiseksi rahastolle, mikä nostaa rahasto-osuuden arvoa suhteessa indeksiin, johon osinkoa ei lisätä.

Rahasto kerää kertyneet osingot kevään aikana ja maksaa ne osinkokauden päätyttyä osuudenomistajille. Todellinen tuotonjako on yleensä kuitenkin hieman kertyneitä osinkoja pienempi, koska osinkotuloilla katetaan rahastoa rasittavia kustannuksia (kuten hallinnointipalkkio ja kaupankäyntikulut). Toisaalta taas osakelainoista saatu lisätuotto vaikuttaa positiivisesti tuotonjakoon – ja tietenkin pyrimme saamaan kertyneille korkovaroille mahdollisimman hyvän pieniriskisen korkotuoton.

Miten paljon rahasto-osuuden arvo sitten poikkeaa indeksistä? Se riippuu siitä, miten paljon osinkoja eli käteistä rahastoon on tarkasteluhetkeen mennessä kertynyt. Rahaston arvo muodostuu sen omistamista arvopapereista sekä käteisestä, saamisista kuten osinkosaamisista ja mahdollisista veloista (esim. hallinnointipalkkiovelka rahastoyhtiölle). Rahaston tarkka koostumus julkaistaan päivittäin osoitteessa http://www.seligson.fi/omxh25/Creationunit/merkintayksikko.xls. Merkintäyksikkö on rahaston ”tukkuerä”, jolla tarkoitetaan 25 000 rahasto-osuutta.

Merkintäyksiköstä näkee osakeomistusten lisäksi myös sen paljonko käteistä rahastossa on. Jos yhdessä merkintäyksikössä on esim. 25 000 euroa käteistä, tarkoittaa tämä sitä, että yhdessä rahasto-osuudessa on 1 euron verran käteistä (25 000 euroa jaettuna 25 000 osuudella). Tällöin rahasto-osuuden arvon tulisi olla noin euron korkeampi kuin indeksipisteluvun sadasosan. Alun esimerkin mukaisesti: jos indeksin pisteluku on 2000 on yhden rahasto-osuuden arvo 20,00 + 1,00 euroa eli 21,00 euroa.

Osinkokauden lopussa, yleensä toukokuun puolivälin jälkeen, Rahastoyhtiön ylimääräinen yhtiökokous päättää rahaston tuotonjaosta. Rahaston tuotonjako ajoittuu yleensä touko-kesäkuun vaihteeseen, ja tuotonjaosta ilmoitetaan pörssitiedotteella sekä rahaston kotisivuilla.

Rahastosta jaetaan tuottona sen saamat osingot siten, että osuuden arvo palautetaan taas vastaamaan indeksipisteluvun sadasosaa. Rahaston tuotonmaksu alentaa siten rahasto-osuuden arvoa vastaavalla määrällä. Jos tuottona jaetaan esim. 1,00 euroa per osuus, laskee rahasto-osuuden arvo juuri tuon 1,00 euroa irtoamispäivänä (mikäli markkinoilla ei tapahdu muita liikkeitä), koska rahastosta maksetaan ulos tämän verran käteistä per rahasto-osuus.

Jani Holmberg, Aleksi Härmä

PS. Katso myös ETF:n vertailu ”tavalliseen” indeksirahastoon tästä.