Suoraan vai rahastojen kautta?
Viime aikoina on monelta taholta kuulunut sellaista viestiä, että sijoittajan tuotot hukkuvat rahastojen palkkioihin ja että sijoittaminen suoraan osakkeisiin olisi järkevämpää. Siksi kysyisinkin ”puolustuspuhettanne” siitä, miksi minun pitäisi jatkossakin sijoittaa Seligson & Co:n rahastoihin eikä suoraan osakkeisiin?
Mediassa esiintyvissä ”rahastot ovat kalliita” –kommenteissa niputetaan yleensä yhteen kaikki rahastot. Rahastojen välillä on kuitenkin SUURIA keskinäisiä eroja: Suomessa myytävien sijoitusrahastojen pelkät hallinnointipalkkiot ovat useimmiten 3-4 kertaa korkeampia kuin esimerkiksi Seligson & Co –indeksirahastojen.
Rahastoissa on hallinnointipalkkion lisäksi myös muita kustannuksia. Joissakin rahastoissa on huomattavan korkeita merkintä- ja lunastuspalkkioita (myös meillä, esim. Russian Prosperity –rahastossa). Edelleen rahastojen kaupankäynti aiheuttaa kustannuksia, joiden täsmällisestä määrästä sijoittajan voi olla joidenkin rahastojen kohdalla vaikea saada selvää.
Rahastojen arvopaperikauppaa vilkastuttaa muun muassa hyvin aktiivinen salkunhoitotyyli sekä osuudenomistajien tekemät merkinnät ja lunastukset. Seligson & Co:n rahastot pyrkivät pitämään kaupankäynnin kustannukset kurissa. Indeksirahastoissamme on lisäksi osuudenomistajien merkinnöissä ja lunastuksissa pieni 0,1 %:n suuruinen kaupankäyntipalkkio, joka maksetaan rahastoon. Se korvaa pitkäjänteisille sijoittajille muiden osuudenomistajien aikaansaaman arvopaperikaupan kustannuksia.
Rahastoissa on ilman muuta myös etuja verrattuna suoraan osakesijoittamiseen. Hyvän hajautuksen luominen saattaa myös maksaa suorassa sijoittamisessa enemmän, koska osakekaupankäynti pienillä summilla on usein kalliimpaa kuin sijoitusrahastojen suhteellisen suurilla volyymeilla.
Joka tapauksessa hyvin hajautetun pitkäjänteisen salkun ylläpitäminen tulee rahaston kautta edullisemmaksi, koska salkun tasapainottamiseen liittyvistä myynneistä ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa, vaan vero maksetaan vasta sitten kun rahasto-osuuksia realisoidaan rahaksi.
Rahastoilla on myös etuja osinkojen verokohtelussa (riippuu tosin osinkoja maksavan yhtiön noteerausmaasta) eli osingot saadaan usein kasvattamaan pääomaa edullisemmin kuin suorassa osakesijoittamisessa ainakin mikäli pitkäjänteisiin sijoituksiin liittyvä hankintameno-olettama säilyy Suomen verolainsäädännössä.
Yrityksille ja yhteisöille rahastot tuovat kustannussäästöjä muun muassa kirjanpito- ja tilintarkastuspuolella: rahasto-osuuksia on helpompi käsitellä kuin suurta määrä osakkeita ja niiden osinkotapahtumia, sulautumisia, hajaantumisia, jne. Sama helppous ja ajansäästö koskee tietenkin myös yksityistä sijoittajaa, mutta suoraa kustannussäästöä ei välttämättä synny, jos ei käytä ulkopuolista kirjanpitäjää tai laske omalle ajankäytölle hintaa.
Edelleen kansainvälinen hajauttaminen on rahastoilla helppoa ja ainakin Seligson & Co:n indeksirahastoilla myös edullista. Osakekauppa ulkomaisilla osakkeilla ja muun muassa siihen euroalueen ulkopuolella liittyvä valuuttakauppa ei ollenkaan välttämättä ole yksinkertaista ja edullista.
Myös korkojen ja osakkeiden välisen allokaation luominen ja ylläpito on etenkin selkeillä indeksirahastoilla täsmällistä ja yksinkertaista. Joustava sijoittaminen suoraan korkomarkkinoille vaatii melkoisia pääomia.
Jos haluaa erittäin helpon vaihtoehdon, voi myös korko- ja osaketasapainon ylläpitämisen ulkoistaa varainhoitorahastolle. Tällöin näiden välinen tasapainottaminen tapahtuu rahaston sisällä ilman veroseuraamuksia. Tietenkin myös varainhoitorahasto kannattaa valita niin, että sen kustannustaso on järkevä. Tämä voi olla hankalaa, koska joskus esimerkiksi rahastojen rahastoista ilmoitetaan vain ”kuoren” hallinnointipalkkio, ei sijoituskohteena olevien rahastojen. Seligson & Co Pharos on markkinoiden edullisin – ja kustannusraportoinniltaan läpinäkyvin – korko- ja osakemarkkinoille tasapainoisesti sijoittava varainhoitorahasto.
Yhteenvetona siis: kalliit rahastot ovat kalliita, edulliset eivät ole. Yksinkertainen on tehokasta.
Ari Kaaro
P.S. Sijoittamista arvopapereihin rahastojen kautta tai suoraan ei tietenkään tarvitse nähdä toisiaan poissulkevina vaihtoehtoina. Voi hyvin olla järkevää luoda hajautettu pitkäjänteinen osake-/korkosalkku edullisilla rahastosijoituksilla ja sijoittaa sen lisäksi suoraan sellaisiin yhtiöihin, alueisiin tai toimialoihin, jotka katsoo tuntevansa erityisen hyvin. Joka tapauksessa on tärkeää pitää kokonaisuuden kustannukset kohtuullisina ja valitut instrumentit sillä tavalla selkeinä, että ei pääse syntymään riskikeskittymiä, joita ei ole tietoisesti valinnut.