Uskaltaako korkoihin enää sijoittaa?
Korkoja on mielestäni aina pidetty osakesijoituksia turvallisempina. Viime viikkojen huonot uutiset sijoitusmarkkinoilla ovat kuitenkin ymmärtääkseni liittyneet nimenomaan esimerkiksi hedgerahastojen epäonnistuneisiin korkosijoituksiin. Uskaltaako tavallinen sijoittaja enää luottaa korkorahastoihin?
Uskaltaa, kunhan sijoittaa rahastoihin, joiden sijoituspolitiikka on läpinäkyvää ja helposti ymmärrettävää. Viime aikojen ongelmat ovat liittyneet ennen muuta monimutkaisiin korkojohdannaisiin, joista tarkemmin esim. viime katsauksessamme.
Monia sijoittajia on huolestuttanut myös se, että viime viikkoina myös useiden ns. tavallisen lyhyen koron rahastojen tuottoluvut ovat näyttäneet miinusta. Tässä lienee kysymyksessä yksinkertaisesti se, että salkunhoitajat ovat tavoitelleet lisätuottoa lisäriskillä esim. sijoittamalla erityyppisiin yrityslainoihin. Hyvinä aikoina riskinotto kannattaa, markkinoiden hermoillessa se tuottaa tappiota.
Seligson & Co:n korkorahastot ovat yksinkertaisia passiivisia tuotteita, joiden sisältö on helppo aina tarkistaa rahastoluotaimen avulla. Lyhyen koron rahastomme Rahamarkkinarahasto AAA sijoittaa erittäin varovasti. Pidämme rahaston sijoituspolitiikan tietoisen maltillisena: tarkoitus on, että sijoittaja voi todella luottaa lyhyen koron rahastoonsa ja siten halutessaan ottaa enemmän riskiä muualla, esimerkiksi osakesijoituksissa.
Sijoituspäätösten lähtökohtana on aina hyvä olla varojen ajateltu käyttötarve. Millä aikavälillä varoja todennäköisesti tullaan käyttämään muuhun tarkoitukseen kuin osana hyvin hajautettua pitkän aikavälin sijoitussallkua?
Etenkin jos muuta käyttöä on odotettavissa lähikuukausina, on sijoituskohteen tarkempi analysointi paikallaan myös lyhyen koron rahastojen kohdalla. Mikäli sijoituspalvelun tarjoajan esitteessä mainittu tuotto-odotus – tai toteutunut historiallinen tuotto – on selkeästi yli esim 3kk:n euriborin, kannattaa tutkia millaisella riskillä tuohon tuottoon pyritään tai on päästy:
- Mikä on salkussa olevien korkoinstrumenttien keskimääräinen juoksuaika? Ovatko korot oikeasti lyhyitä?
- Kuinka suuri osa sijoituksista on erityyppisiä yrityslainoja ja mikä on niiden riskiluokitus?
- Onko sijoituksissa valuuttariskiä?
- Kustannukset (hallinnointi, mahdolliset merkintä/lunastuspalkkiot)?
Jos näitä tietoja on vaikea saada tai löytää, kannattaa tutkia myös vaihtoehtoja ko. rahastolle.
Eri tyyppiset riskit toteutuvat aika-ajoin ja sijoittaminen riskihakuisiin rahamarkkinatuotteisiin saattaa tuottaa pettymyksiä. Kun haluat sovittaa riskit tavoitteisiisi sopiviksi, myös soitto tai sähköposti allekirjoittaneelle saattaa auttaa.
Seligson & Co salkunhoitajat