Miten laaja indeksi?
Indeksirahastonne keskittyvät pääosin suurin yhtiöihin. Pitäisikö sijoittajan mielestänne etsiä salkkunsa ytimeksi laajempia rahastoja tai sijoittaa myös pienyhtiörahastoihin?
Indeksirahastolle sopivan indeksin tulee kuvata riittävän tarkasti sitä markkinaa, jolle rahasto sijoittaa. Lisäksi sen tulee olla hyvin hajautettu ja riittävän passiivinen, jotta rahaston kaupankäyntikulut pysyvät kurissa. Esimerkiksi Euroopassa Stoxx 50 -indeksi täyttää nämä kriteerit. Euroalueen lisäksi indeksiin kuuluvat mm. Iso-Britannia ja Sveitsi, joten maantieteellinen hajautus on parempi kuin esim. Eurostoxx 50 -indeksissä.
Pitkäjänteisen osakesijoittajan on ilman muuta järkevää muistaa riittävä hajautus maantieteellisesti, toimialakohtaisesti sekä ehkä jossain määrin myös jako pienten ja isojen yritysten välillä.
Miksi sitten rahastomme ei seuraa vaikkapa Stoxx 600 -indeksia? Tärkein syy on siinä, että näin laajan indeksin seuraaminen kustannustehokkaasti on vaikeaa. Muun muassa kaupankäynnin ja osaketapahtumien (esim. splitit, osingot) aiheuttamat kustannukset kasvavat seurattavan osakemäärän lisääntyessä. Huomattavaa on myös, että esimerkiksi Stoxx 600 -indeksin avulla ei vielä tavoiteta varsinaisia pienyhtiöitä, vaan lähinnä keskikokoisia yrityksiä.
Jos tutkitaan historiallisia tuottoja, niin pienyhtiöt ovat tuottaneet hieman paremmin kuin suuryhtiöt. Ero katoaa kuitenkin nopeasti pienyhtiöpuolen kalliimpiin hallinnointi- ja kaupankäyntikustannuksiin. Kannattaa myös huomata, että muutamana viime vuotena on etenkin Euroopassa ollut huima pienyhtiöbuumi, joka saattaa johdattaa yliarvostamaan pienyhtiöhajautuksen pitkän ajan merkitystä.
Seligson & Co tarjoaa selkeitä kustannustehokkaita työkaluja ennen muuta sijoitussalkun ytimen rakentamiseen. Näiden perusrahastojen avulla saavuttaa pitkällä aikavälillä hyvin todennäköisesti myös vahvan korrelaation markkinoiden kokonaistuottoon, vaikka erilaiset muotivirtaukset saattavatkin aiheuttaa huolta ja houkutusta matkan varrella.
Pienyhtiöiden kohdalla kannattaa huomata, että niiden osuus markkinoista on määritelmän mukaan pieni. Niiden liika painottaminen omassa salkussa (esim. yli 20%:n) merkitsee jo hyvin vahvaa näkemyksenottoa.
Seligson & Co tarjonnassa pienyhtiöitä löytyy varainhoitomme Suomessa edustamista Dimensional Fund Advisorsin -rahastoista, joista voi kysyä tarkemmin esim. Petri Pohjanoksalta, sekä Anders Oldenburgin hallinnoimasta Phoebus -rahastosta. (Phoebukseen kannattaa kuitenkin tutustua ennen muuta Andersin sijoitusfilosofiaa noudattavana aktiivisesti hallinnoituna rahastona.)
Jani Holmberg, salkunhoitaja