PALJONKO MAKSAT SIJOITTAMISESTA?

Oman sijoittamisen kustannukset ovat monille hämärän peitossa, vaikka ne ovatkin - riskitason lisäksi - yksi tärkeimmistä seikoista, joihin sijoittaja itse voi oikeasti vaikuttaa. (Pikakertaus sijoittajan muistilistasta.)

Eikä ihme. Kustannuksia ei usein tuoda näkyvästi esiin sijoitustuotteiden esitteissä tai niistä kertovissa raporteissa. Kokonaiskustannustason selvittäminen voi olla hankalaa ja aikaavievää.

Sijoittamisen kustannuksia on monia erilaisia, mm. seuraavat:

  - varainhoitopalvelun kustannukset

  - rahastojen hallinnointi- ja tuottopalkkiot

  - rahastojen merkintä- ja lunastuspalkkiot

  - rahastojen kaupankäyntipalkkiot (raportoidaan harvoin)

  - vakuutuskuorien kustannukset (ml. PS-tili)

  - osakkeiden ja ETF:ien välitys- ja spreadikustannukset

  - aktiivisen kaupankäynnin aiheuttamat "turhat" veroseuraamukset


Selvitämme maksutta ja sitoumuksetta, mitkä ovat olemassa olevan sijoitussalkkunne kustannukset ja jos osaamme, niin ehdotamme edullisempaa rakennetta koko lailla samalla allokaatiolla (riskitasolla).

Harjoituksen kaupallinen järki on kannaltamme siinä, että uskomme Seligson & Co Rahastoyhtiön tuotteista usein löytyvän edullisemman vaihtoehdon. Emme kuitenkaan jämähdä niihin: jos ei hyvää vaihtoehtoa löydy rahastoistamme, suosittelemme jotain muuta.

Nykyisen (tai harkitsemanne) sijoitussalkun koostumuksen voi lähettää alla olevalla lomakkeella. Vastaamme sähköpostilla tai halutessanne perinteisellä postilla tai tapaamisen muodossa.


Ohjeet ja ehdot:

1. Vastaamme vain (ihmisen tai yhteisön) oikeilla nimillä lähetettyihin kyselyihin.
Haluamme keskittää kaikki voimamme oikeiden sijoittajien palveluun emmekä vastailla niille, joiden mielestä voisi olla jännittävää kokeilla eri keksityistä vaihtoehdoista, että "mitähän ne tästä sanois".

2. Toivomme sijoitustuotteille tarkkoja nimiä.
Esimerkiksi "Pankin X korkorahasto" ei vielä anna eväitä analyysiin, sellaisia voi olla ko. pankilla vaikkapa viisi erilaista. Tarkat nimet löytyvät esimerkiksi saamistanne raporteista tai esimerkiksi Sijoitustutkimuksen rahastoraporteista. Kysymme toki selvennyksiä, jos emme ymmärrä.

3. Emme käytä tässä saamiamme tietoja myöhempään markkinointiin.

4. Keskitymme vastauksessamme kustannuksiin, emme anna yleistä sijoitusneuvontaa. Varsinainen sijoitusneuvonta vaatii tarkempaa selonottoa asiakkaan taustoista ja on (meilläkin) maksullinen palvelu. Siitä tarkemmin esimerkiksi tätä kautta.

 

RAHASTOT MÄÄRÄ (€)
Rahasto  1
Rahasto  2
Rahasto  3
Rahasto  4
Rahasto  5
Rahasto  6
Rahasto  7
Rahasto  8
Rahasto  9
Rahasto 10
Rahasto 11
Rahasto 12
Rahasto 13
Rahasto 14
Rahasto 15

MUUTA, MITÄ?
(Tähän esim. maininnat mahdollisista varainhoitosopimuksista tai vakuutuskuorista tai kapitalisaatiosopimuksista, jos sijoituksia hallinnoidaan sellaisten kautta.)
Etunimi:
Sukunimi (tai yrityksen tai yhteisön nimi):
Vastaus sähköpostilla osoitteeseen:
... tai paperipostilla osoitteeseen:
 
 

 

Vastaus saattaa kestää joitakin päiviä, mutta tulee kyllä.

Jos lomakekäsittely tuntuu liian kaavamaiselta, mutta sijoitussalkun tarkastelu esimerkiksi keskustellen kiinnostaa, niin olkaa hyvä ja ottakaa yhteyttä esimerkiksi Jaakko Jouppiin (jaakko.jouppi@seligson.fi; suora puh.  09 - 6817 8233).

 


Takaisin

Lähetä tämä sivu kaverille linkkinä