Vko 34/11: Oriola-KD
- Salkunhoitajalta: Uusi salkkuyhtiömme Oriola-KD
Kuluneella viikolla olen edelleen ostanut meille lisää osakkeita. Kassamme on laskenut 4,2%:iin rahaston arvosta. Tikkurilan painon olen nostanut prosenttiin rahastosta ja tulen nostamaan sitä hiljalleen edelleen. Uutena yhtiönä olen hankkinut meille Oriola-KD:n B-sarjan osakkeita, jotka tosin vielä edustavat vain puoli prosenttia rahastosta. Ostelen niitäkin hiljalleen lisää kun kurssi on sopiva.
Kirjoitin Oriola-KD:sta blogissa vajaat kolme vuotta sitten viikolla 47/08. Kerroin silloin, että olin harkinnut yhtiön ostamista reilut kaksi vuotta. Hieman yli viiden vuoden harkinnan jälkeen ostin nyt ensimmäiset osakkeemme. Salkunhoito on pitkäjänteistä puuhaa!
Oriola-KD:n strateginen muutos on kolmessa vuodessa edennyt täysin suunnitelmien mukaan. Yhtiö luopui viime vuonna terveydenhuollon laitteiden ja hammashoidon laitteiden ja tarvikkeiden myynnistä saaden rahaa, jonka se investoi Ruotsin apteekkitoimintaan. Jo esitellessäni yhtiön 2008 se oli laajentunut Venäjälle.
Kuten silloin kirjoitin, alkuvaihe tulee Ruotsissa olemaan raskas, ja niin se onkin ollut. Pahin vaihe alkaa ehkä tämän vuoden jälkeen kuitenkin olla ohi – kilpailu on jo ylikireää, joten uusien apteekkien perustamistahti hiipunee ja Oriola-KD pystynee samalla tehostamaan liiketoimintaansa, saatuaan IT-järjestelmänsä siirrettyä Apoteket AB:lta itselleen.
Venäjällä tilanne on vielä vaikeampi, joka ehkä oli suurempi yllätys. Toisaalta yhtiö on selvästi kertonut, että vuoden 2009 huipputulos Venäjällä oli poikkeuksellisen hyvä, joten symmetrian nimissä pitänee vastaavasti hyväksyä välillä poikkeuksellisen huonoja vuosia. Kehittymätön markkina yksinkertaisesti elää todella paljon, joten vuodet eivät jatkossakaan tulle olemaan veljeksiä. Kunhan markkina kypsyy, kaikki edellytykset kannattavaan toimintaan pitkällä aikavälillä ovat olemassa.
Osakemarkkinat eivät ole nähneet asioita aivan samoin, vaan osake oli järkyttävän kallis Venäjän huipputuloksen siivittämänä, käyden jopa 5,49 eurossa viime vuonna. Pettymysten jälkeen se on mielestäni nyt suhteellisen halpa, tai vähintäänkin kohtuullisesti arvostettu. Ostin ensimmäiset osakkeemme 1,75-1,80 eurolla.
Nykykurssilla Oriolan markkina-arvo on noin 270me, jonka lisäksi sillä on joitakin kymmeniä miljoonia nettovelkaa. Bruttoarvo on siis noin 300me. Tähän hintaan saamme:
1) Suomen tukkukaupan, joka tekee vuosittain melko tasaisesti noin 20me liikevoittoa
2) Ruotsin tukku- ja apteekkitoiminnan. Oriola maksoi apteekkitoiminnasta 160me, joka saattoi olla hieman yläkanttiin, mutta kertoo jotain tulospotentiaalista.
3) Venäjän tukku- ja vähittäiskaupan, josta Oriola-KD on maksanut yhteensä 165me. Tästä noin 50me edustaa kuitenkin lisäkauppahintaa, joka perustui vuoden 2009 aivan ylisuureen tulokseen, joten sen verran hinta saattoi olla yläkanttiin. Oriolahan poisti toisen neljänneksen tilinpäätöksessään 30me Venäjän liikearvosta.
Yhteenlasku (sitä enempää matematiikkaa ei tässä tarvita) osoittaa kuitenkin, ettei 300me ole kovin paha hinta koko yhtiöstä, kunhan kuvittelee Ruotsin ja Venäjän pidemmällä aikavälillä edes saavuttavan positiivisen tulostason. Olen varma, että ne sen saavuttavat. Milloin se tapahtuu en sen sijaan tiedä, mutta pitkäjänteiselle sijoittajalle se ei ole ydinkysymys.
Kolmen vuoden aikana olen paremmin tutustunut yhtiöön ja pidän edelleen sen johtoa hyvänä. Tase on lähes velaton, mikä mahdollistanee toiminnan kehittämisen ilman osakeanteja, vaikka tulos ei juuri nyt olekaan sitä mitä sen pitäisi olla. Yhtiön strateginen arvo mahdollisesti Pohjoismaihin ja Venäjälle tähyävälle apteekkiketjulle olisi erittäin suuri. Näen siksi, että yhtiössä nykykurssilla on melkoinen turvamarginaali, joskaan se ei laadullisesti ehkä aivan ole muiden yhtiöidemme tasoa, ainakaan vielä.
Esittelen yhtiötä tarkemmin tulevissa neljännesvuosikatsauksissa ja blogeissa.
.